Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může být bezpečnostním rizikem závislost ČR na komponentech k výrobě léků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika i v rámci EU se stala závislou na na výrobě důležitých léků, především účinných látek - které jsou k jejich výrobě nezbytné. Paracetamol, metformin k výrobě antidiabetik a další.

Článek

Příčin, které vedly k závislosti na dovozu léků a komponent k jejich výrobě je více. Závislost u nás vznikala již v 90. letech, kdy mnohé důležité farmaceutické závody byly prodány a často byla výroba ukončena, převzata jinými majiteli, produkce kvalitních, ale levných léků byla ukončena. Řešením bylo chybějící léky nahradit dovozem. Politici se snažili léky nakupovat co nejlevněji, uzavřeli s dodavateli výhodné zastropované ceny, ale na druhé straně jsme byli první na řadě, kdy na základě poptávky dodavatel zásoboval jiné země za lepší peníze a často byly léky vyvezeny z ČR do další země nebo léky prostě nebyly dodány vůbec. Výroba léků je nákladná, spotřebuje mnoho energie, je ekologický zatěžující, zejména při výrobě účinných látek. Mnohé země, především v rámci EU, USA, utlumily výrobu a začaly dovážet účinné látky nutné k výrobě léčiv, ale i léčiva. Čína je jedničkou ve výrobě účinných látek, následovala Indie. Obě země vyrábějí levněji, ekologické škody je nezajímají. Zejména Indie se stala i dodavatelem léků. Stali jsme se závislými na dodavatelích z ciziny.

V úvodu článku jsem se zmínila o bezpečnostní hrozbě. Ano, mohlo dojít k ohrožení, nedostatek léků proti teplotě a na potlačení bolesti jsme pocítili v době covidové pandemie, kdy Čína sama spotřebovala celou produkci paracetamolu pro sebe. Lidé vykupovali zásoby, naštěstí dovoz byl postupně zajištován. Můžete oponovat, že Paralen není životně důležitý. Ale byly tady další léky, penicilínové preparáty, dětské sirupy ke snížení teploty a bolestí, oční kapky, antibiotika a další.

Chemikálie, která je důležitá k výrobě antidiabetik - metformin, v případě jejího nedostatku, je již bezpečnostní hrozbou, protože kolem 10% obyvatel ČR jsou diabetici a pro per os formu při diabetu 2. typu se výroba antidiabetik bez dováženého metforminu neobejde.

Protože více, než 50% účinných látek pro výrobu léčiv se dováží, je nutné, aby země Evropy včetně nás, začaly co nejdříve investovat do farmaceutického průmyslu. Musíme být soběstační. Je třeba také zjednodušit administrativní procesy, jak při schvalování, tak při složité administrativě, při tisknutí příbalových letáků a další, zavést moderní ekologické postupy při výrobě.

Problém nedostatku léků jsme pocítili téměř všichni. Je třeba, aby byly uvolněny finance nejen do výroby, ale také do výzkumu. Je třeba posílit inovace. Bohužel, profesora Holého už nemáme, ale schopné lidi, kteří zůstali, nebo odešli do zahraničí pokračovat ve výzkumu a rozvoji farmaceutického průmyslu je třeba udržet anebo přivézt zpět. Tak bezpečnostní riziko pomine. Tady je třeba dotací a investic. Můžeme mít opět fungující farmaceutický průmysl vyrábějící i s udržením ekologických nároků a vyrábět, případně i vyvážet se ziskem přidané hodnoty. Naše vysoké školy se zaměřením na chemii mají dobrý kredit. Zaměřme se na jejich podporu.

Struktura hospodářství v ČR se musí změnit a farmaceutický průmysl by měl dostat šanci. Máme dost schopných lidí, kteří nám pomohou ve změnách. Na řadě jsou politici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz