Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželka původem z Británie chtěla po prvních Velikonocích v Čechách rozvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com - Couleur

Cizinci jsou našimi zvyky často zaskočeni a co se týče Velikonoc, bývají šokováni. V nepochopení zůstávají hlavně ženy. Není se čemu divit, vždyť Velikonoční pondělí je pro ženy většinou plné bolesti.

Článek

Můj kamarád Martin se ihned po střední škole rozhodl cestovat. Vždy na několik měsíců zakotvil v nějaké zemi, našel si tam levné bydlení, práci a poznával tamní kulturu. Naučil se mnoho jazyků a dovedností, které nyní zúročuje tady v České republice. Přibližně před pěti lety trávil nějaký čas ve Velké Británii, kde poznal tehdy ještě studující Kate. Zamilovali se do sebe takřka na první pohled. Žili odděleně dva roky, scházeli se takřka denně a nemohli se dočkat až se vezmou a společně nastěhují do České republiky.

Martin žije nyní s Kate na periferii Kladna v malém rodinném domku. Dalo by se říct, že žijí na vesnici. A jak to na vesnicích bývá, tradice a svátky se tam dodržují striktně a s chutí. Nejvíce je to vidět o Velikonocích a o Vánocích, kdy je sváteční atmosféra cítit z každé domácnosti. Kate byla první rok v Česku vysloveně unesena tím, jak jsou Češi soudržní a jaké všechny tradice dodržují. Na své první Velikonoce v Čechách ale nejspíš do smrti nezapomene.

Jak to tak bývá, muži si před Velikonoci upletou pomlázku a na Velikonoční pondělí vyrazí do ulic ošlehat zadky všech dam v okolí. To osudné pondělí si Martin přivstal a domluvil se s kamarády, že je pustí tajně do domu. V tichosti se připlížili do jídelny, kde právě Kate připravovala snídani na stůl. S ohromným nápřahem ruky dřímající pomlázku a silným zpěvem známé koledy Hody hody, se Martin spolu se svými kumpány pustil do šlehání nic netušící Kate. Ta silně zaječela a zůstala stát jakoby zkameněla. Její pusa zůstala otevřená a v očích se dal vyčíst strach, utrpení, šok a zmatenost. Po vykonání aktu se Martin jen s letmým rozloučením otočil, a i s kumpány odešel šlehat další zadky.

Stále nic netušící Kate zůstala stát v kuchyni a stále si přehrávala tu hroznou scénu. V hlavě se jí začal kumulovat vztek a zklamání. Stále nechápala, co se stalo. Proč jí její přítel zmlátil? Co provedla a proč to nešlo řešit rozumně? Během Martinovi nepřítomnosti Kate dospěla k závěru, že tenhle vztah nejspíš nebude mít dlouhé trvání.

Než se Martin vrátil z koledování, Kate už měla rozepsaný dopis s výhrůžkou rozvodu a v předsíni postavený zatím ještě prázdný kufr. Krátce po poledni se domů vrátil alkoholem posilněný Martin. Nemusel nic říkat, pro Kate byl jeho stav jasným signálem toho, že tenhle vztah skončil. Martin se jí snažil blekotajícně vysvětlit, že to jsou české tradice. Kate si ho sice vyslechla, ale věřit se jí tomu nechtělo. Velikonoce v Anglii jsou totiž naprosto odlišné, dělají se hlavně palačinky, hrají se hry, závodí se, nosí se speciální kloboučky a hledají se vajíčka poschovávaná po zahradě. Žádné násilí, žádný alkohol.

Martin se po vystřízlivění Kate ještě dlouhé hodiny omlouval a snažil se jí vysvětlit české tradice. Sice se mu podařilo odvrátit její odchod, ale může si být jistý, že na to ani jeden do smrti nezapomene.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz