Důležitá je pokojová teplota
Nikdy nedávejte vejce z lednice rovnou do vroucí vody. Došlo by totiž k prudkému teplotnímu šoku a skořápka by popraskala. Vejce proto vyndejte z chladničky s předstihem (alespoň 30 minut před vařením), aby měla pokojovou teplotu.
Do hrnce nalijte vodu a osolte ji (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Vejce vložte do připravené studené vody a přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala, a vařte ještě 10 minut.
Záleží na stáří
Na snadné loupání má vliv nejen vaření a následná ledová lázeň, ale i stáří vejce. Čím starší, tím hůř se skořápka loupe. V obchodech bychom neměli koupit žádná vejce, která by se prodávala déle než 7 dní před uplynutím data minimální trvanlivosti (nejdéle se totiž smějí prodávat 21 dní po snášce). Trvanlivost vajec po snášce je maximálně 28 dní.
Domácí test
Netušíte, jak stará vejce v ledničce máte? Zkuste si jednoduchý domácí test čerstvosti. Připravte si mísu s vodou a vejce do ní ponořte. Čerstvé vejce má malou vzduchovou bublinu, takže po ponoření do vody klesne na dno. Starší (cca týden od snášky) se ve vodě vznáší a nejstarší (zhruba po třech týdnech od snášky) plave na hladině.
Samoloupací metoda
Vejce můžeme oloupat tzv. samoloupací metodou. Ta spočívá v tom, že si vezmeme sklenici (ideálně uzavíratelnou) o objemu cca 300 ml a naplníme ji do třetiny studenou vodou. Vložíme do ní vejce, hrdlo zakryjeme (víčkem nebo dlaní) a nad dřezem několikrát se sklenicí silně zatřeseme.
Skořápka ve vodě odpadne a vejce bude čistě oloupané. Skořápka by během toho měla z vejce opadat. Pokud chcete oloupat víc vajec najednou, dejte je do uzavíratelné krabičky, naplňte ze třetiny vodou, zavřete a několikrát zatřeste.
Šup s nimi k ledu
Jakmile vejce uvaříte, dejte je do ledové vody (ideálně do misky se studenou vodou a ledem). Právě zchlazení šokem přispěje k snadnému loupání skořápky.
Záhada bílé skořápky
Bílá vejce jsou v období Velikonoc žádaným zbožím, vynikají totiž na nich dekorativní barvy.
Čím je vlastně daná barva skořápky?
Je ovlivněná pigmentací, která se ukládá během tvorby vajec. Typ pigmentu se u plemen slepic liší, všechna vejce jsou při svém zrodu bez výjimky bílá. Až postupem času se začínají zbarvovat do patřičné barvy. Na hnědé zbarvení má vliv červený pigment z krve a žlutý ze žluči. Bílá vejce žádný pigment nemají.
A jak poznat slepici, která snáší bílá vejce?
Napovídá to barva ušního lalůčku. Slepice s červeným většinou snáší hnědá vejce, zatímco slepice s bílým bílá – nejčastěji jsou to plemena jako leghornky nebo vlašky.
Barvení vajec přírodními barvami Videoredakce ženských titulů