Jde to i bez cukru. Fitness velikonoční mazanec tě překvapí lahodnou chutí

Shutterstock
|
28. 03. 2024
|
Vláčné a nadýchané těsto rozplývající se na jazyku a rozinky. Tradiční velikonoční mazanec nesmí na svátky jara chybět. A proč si ho neudělat ve zdravější verzi?

Velikonoční bochník, jak se mazanci taky někdy říká, se tradičně peče ze sladkého těsta, ze kterého hospodyňky svedly udělat i klasickou vánočku. Možná jsi nevěděla to, že se složení mazance za našich předků lišilo podle toho, pro koho byl určen. Pro čeledíny se dělal z klasického kynutého těsta, pro návštěvy to chtělo něco extra, a tak se jim nabídl mazanec s rozinkami a mandlemi.

S mazancem do kostela

Křupavé plátky mandlí bývají posypané i na vršku mazance. Dodnes se taky zachoval zvyk naříznout před pečením do mazance kříž, což má kromě náboženských důvodů i ten praktický – při pečení díky němu uniká přebytečná pára, a mazanec by ti tak neměl prasknout.

Tradičně se mazanec pekl na Bílou sobotu, aby ho hospodyňky mohly vzít s sebou na Velikonoční neděli do kostela, kde kousek sladkého pečiva posvětil kněz. Odtud vzniklo pojmenování pomazanec a pak i mazanec.

Velikonoční bochník, chlouba rodiny

Další zajímavostí je, že když měla v minulosti rodina hodně peněz, bylo to vidět právě na počtu mazanců. Lidí z horších poměrů si mohli dovolit jen jeden větší mazanec, ti majetnější pak měli pro každého člena domácnosti malý bochánek.

Naše pra pra (a mohly bychom pokračovat) babičky pekly mazanec už v 16. století. Do těsta tehdy nedávaly cukr, protože byl příliš drahý. Místo něj přidaly sladkou smetanu, a když si chtěly víc pošmáknout (a měly víc peněz), tak tvaroh. Podobně i ty si můžeš pochutnat na odlehčené verzi tradičního velikonočního sladkého pečiva, ke které nepotřebuješ cukr. I tak ti bude chutnat a ještě si budeš připadat jak boháč.

shutterstock_2415345885.jpg

Velikonoční mazanec ke svátkům jara patří naprosto neodmyslitelně.
Shutterstock
Velikonoce bez mazance? To snad ani nejde! A co takhle dát si letos jeho fit verzi?

Recept na fit celozrnný tvarohový mazanec

Co potřebuješ (na dva menší mazance): 200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g hladké pšeničné mouky, 15 g sušeného droždí (nebo 25 g prášku do pečiva), 300 g odtučněného tvarohu ve vaničce, 2 lžičky rumu, 2 vejce, lžičku citrónové kůry, trochu sladila (erythritol, xylitol), špetku soli, 60 g rozinek, brusinek nebo goji, žloutek na potření a 20 g mandlových plátků na posypání

Jak na to?

  • Nejdřív si ve velké míse smíchej oba druhy mouky a sůl. Třetinu směsi dej bokem a do zbytku vmíchej droždí.
  • V jiné misce smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru. Přidej dvě třetiny mouky a postupně pak i tu zbylou mouku s droždím. Pomalu vypracuj vláčné těsto, se kterým ti může pomoct i kuchyňský robot.
  • Nakonec do těsta zamíchej rozinky.
  • Vypracované těsto popraš trochou mouky, zabal do potravinářské fólie, přikryj utěrkou a nech na teplém místě minimálně hodinu kynout.
  • Až bude těsto krásně vykynuté, rozděl ho na dvě poloviny a vytvaruj z nich dva bochánky. Polož je na plech s pečicím papírem, opět zakryj fólií a utěrkou a nech v teple půl hodinku kynout.
  • V mezičase si rozehřej troubu na 180 °C.
  • Ještě než se pustíš do pečení, udělej na každém mazanci nožem křížek, potři je rozkvedlaným žloutkem a posypej plátky mandlí.
  • Sniž teplotu trouby na 160 °C a mazance peč 35–45 minut. Nezapomeň bochníky hlídat, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Ještě před vytažením z trouby je otestuj zapíchnutou špejlí. Pokud se těsto nelepí, máš hotovo!

Náš tip: Pokud chceš mazanec vláčnější, nahraď 100 g tvarohu 100 ml řepkového oleje, případně 100 g másla. Když budeš chtít použít olej, peč mazanec v menší kulaté formě, protože těsto tolik nedrží tvar. Vynechej i symbolický křížek na vršku mazance, který by ho mohl zdeformovat.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Mazanec  
  • kojetinskamouka.cz/blog/jaky-je-puvod-velikonocniho-mazance
  • bajolafit.cz/recept/fitness-velikonocni-mazanec/
Související články