Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč by měli mít občané 18. nejšťastnější země světa blbou náladu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Statistická data, různé průzkumy a sociologické měření ukazují, že to s námi není tak špatné, jak je často prezentováno. Stačí se podívat kolem sebe. Žádnou zničenou zem a zbídačené lidi neuvidíte.

Článek

Proč by měli mít lidé v Česku blbou náladu?

Jen proto, že je postihly problémy spojené s ruskou agresí proti sousední zemi? Svět se změnil a musel si konečně pravdivě připustit, co je Rusko a jeho totalitní režim zač. A toto procitnutí do reality nebylo zadarmo.

Co se nezměnilo, je pořadí nejšťastnějších zemí světa. Evropské země, které stejně jako nás postihla energetická krize, inflací způsobené zdražování a snížení životní úrovně, se na žebříčku „štěstí“ nikam nepropadly.

Žebříček poskládaný z mnoha faktorů působících na obyvatele zůstává s mírnými změnami stejný. Posuzované faktory v podobě ekonomické prosperity, stability, sociálních jistot, míry korupce a další, zůstaly při porovnání s ostatními beze změn.

Česko se už třetí rok drží v TOP 20. Je tak dlouhodobě nejúspěšnější zemí postkomunistické části Evropy a už předstihla, či velmi dobře konkuruje, ostatním západním evropským zemím. Ty tvoří většinu zemí v první dvacítce.

Žádná katastrofa, která by nás měla statisticky nebo mentálně vyřadit z pozice nejúspěšnějších a nejspokojenějších zemí světa, se prostě nekonala, a krize, kterou jsme museli překonat nejen my je za námi.

Kde je ta zničená zem a zbídačení lidé? Jen v rétorických blábolech opozičních politiků, kterým nadšeně přitakává věčně nespokojená část společnosti. Pivní remcalové a nadávači na všechno, kteří se z hospod přesunuli na internet.

Ti nikdy nic dobrého vidět nebudou a ze svých zpackaných životů budou vždy vinit někoho jiného. S hloupou důvěřivostí ovcí jdoucích na porážku dál budou vyhlížet spasitele.

Nejlépe někoho, kdo jim bude na státní dluh rozhazovat peníze z vrtulníku. Po nás potopa. To je myšlení mnoha lidí a bohužel ve velkém počtu především seniorů, kterým nadšeně v lovu voličských hlasů nadbíhají populisté z řad politiků a politických podnikatelů.

Jak dopadly ty katastrofické předpovědi? Kde jsou ty sociální bouře zbídačených lidí? Kde jsou masové demonstrace a generální stávky? Nikde…

Pokud chce mít někdo blbou náladu, je to pouze jeho problém. Já vidím plné nákupáky a košíky plné zboží. Lidi ochotné utrácet v restauracích a na společenských akcích. Dopředu vyprodané dovolené a dětské tábory. To má být ta bída a zmar?

Vnímám realitu v podobě zastavených a v některých případech snižujících se cen potravin. Také vidím snižování cen energií a to s nadějným výhledem do budoucna. Zvyšující se platy. To nejhorší máme prostě za sebou. Nelíbí se to snad někomu?

Stačí si uvědomit, že máme opravdu štěstí. Není samozřejmé žít v jedné nejbohatších zemí světa, v ekonomicky silném demokratickém civilizačním okruhu. Ve společenstvích, která nám zajišťují bezpečnost a ekonomickou prosperitu. Je to společenské štěstí a pro to své individuální má možnost udělat něco každý sám.

Čekat, že to „něco“ udělají za někoho politici, je dost hloupé a naivní. Někteří politici budou v lidech naopak blbou náladu jen uměle přiživovat v naději, že jim nespokojenci vyhlížející stále zázračného spasitele hodí svůj hlas.

Je jaro! Nemáte dobrou náladu? Nejdřív trochu romanticky. Cítíte tu vůni ve vzduchu a vnímáte probouzení přírody do nového života? A jako realista. I příroda nám pomohla. Už jsem si spočítal kolik jsem ušetřil za topení a náladu mám ještě lepší!

Při psaní blogu jsem si byl vědom, že podobný pozitivní text a optimistické vidění světa může dost lidí naštvat. Těm jejich blbou náladu kazit opravdu nechci a pokud se v ní chtějí ublíženě rochnit dál, tak jim to neberu.

Chci jen žít lepší život než mají oni…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz