Kam na roadtrip v zimě?
Zahraniční destinace

Zimní roadtrip zasněženou krajinou či po stopách vánočních trhů? Víme, kam byste měli vyrazit

Patří zima k vašim oblíbeným ročním obdobím a nevzdáváte se radosti z řízení ani tehdy, kdy jsou vozovky zasypány sněhem a řízení se stává náročnějším? Pokud si chcete užít pohádkové projížďky zasněženou krajinou, máme pro vás pár tipů na trasy, které vás budou bavit.

Před cestou zkontrolujte svůj vůz

Než se ale sbalíte na cesty a vydáte se vstříc tiché a zasněžení krajině, ujistěte se o tom, že vaše auto je na cestu připraveno. Kromě zimního obutí si zkontrolujte i to, že máte v kufru připravené sněžné řetězy, všechny kapaliny ve voze jsou doplněny a auto je v dobrém stavu. Je vše v naprostém pořádku? Výborně! V tom případě vám nic nebrání v tom, vydat se na cestu. Které lokality jsou v zimě kouzelné a neměli byste si jejich návštěvu nechat ujít?

Zimní Island: Polární záře, prázdné silnice a minimální provoz

Láká-li vás vydat se na sever Evropy, neváhejte si koupit letenku na Island a pronajmout si auto 4×4 které vás na sněhem pokrytých silnicích nenechá na holičkách. Aby byla jízda v zimě co nejsnazší, bývají auta z půjčoven opatřena pneumatikami s kovovými hroty. Díky tomu se nemusíte bát toho, že byste při jízdě skončili mimo silnici.

Na Islandu stojí za vidění vše, ale v zimě musíte svůj itinerář důkladně promyslet. K dispozici totiž budete mít velmi málo slunečního svitu, neboť dny jsou zde opravdu krátké. Z hlavního města se vydejte po Ring Road, která je i v zimě snadno průjezdná a provoz po ni je minimální. Protože mnohem více turistů se na Island vydává v létě, můžete se těšit na nádherné fotografie zasněžené krajiny bez lidí a když budete mít štěstí, spatříte i polární záři.

Roadtrip po vánočních trzích

Máte v zimě raději společnost a nenecháte si ujít jedinou příležitost navštívit libovolný vánoční trh? Naplánujte si předvánoční roadtrip po vánočních trzích v okolí České republiky. Do svého itineráře rozhodně zahrňte návštěvu Německa i Rakouska. V Německu si nenechte ujít návštěvu:

  • Norimberka
  • Mnichova
  • Berlína
  • Drážďan

V Rakousku zamiřte rovnou do Vídně. Vánoční trhy před zámkem Schönbrunn vypadají jako z pohádky. Výhoda zimních roadtripů po sousedních státech spočívá v tom, že je stihnete i za víkend a můžete se pohodlně vydat na cestu svým vlastním vozem.

Zimní dovolená spojená s lyžovačkou

Milujete sjezdové lyžování či snowboarding? Spojte letošní návštěvu Alp s poznáváním těch nejkrásnějších zimních vesniček a kochejte se při jízdě pohledy na zasněžené vrcholky hor. Pokud se vydáte mimo hlavní silnice, užijete si během jízdy klid a naprostou pohodu.

Švýcarská zimní trasa

Opravdu magický zážitek nabízí silnice vedoucí ze švýcarské Basileje do Lugana. Nejenom v samotných městech, ale i cestou se můžete kochat nádhernými scenériemi. Z Basileje se vydejte mimo hlavní silnice a pouze na poslední úsek se napojte na silnici A2.

Nezapomeňte na teplé oblečení a dostatek jídla a pití

Na všechny zimní cesty si nezapomeňte přibalit náhradní teplé oblečení a také si s sebou vezměte zásoby čaje, kávy či horské čokolády v termoskách. Dopředu totiž nikdy nevíte, kolik cestou podniknete zastávek, ani zda nebudete svůj výlet muset přerušit kvůli nepřízni počasí. I přesto, že si dopředu nastudujete předpověď, není zaručeno, že nedojde k náhlé změně. V zimě proto vždy jezděte opatrně a mnohem pomaleji než v létě. Jízda na sněhu je mnohdy nepředvídatelná a často překvapí i zkušené motoristy.

Vyrazte společně s přáteli, partnerem či třeba celou rodinou na zimní roadtrip a kochejte se tichou zasněženou krajinou, zastavte se cestou na vánočním trhu nebo si třeba rovnou užijte lyžovačku.

Zdroj foto: www.freepik.com