Tipy & rady

Cestování autem s kočkou: Co sbalit své čtyřnohé společnici a jak ji na cestování připravit?

Plánujete si dovolenou a ve vašem okolí není nikdo, kdo by vám mohl v daném termínu pohlídat kočku a všechny zvířecí hotely jsou plné? Řešením je vzít svou kočičku na dovolenou. I přesto, že kočky většinou neholdují cestování, s důkladnou a včasnou přípravou se to dá poměrně dobře zvládnout.

Kočku na cestu autem soustavně připravujte

Už jste někdy se svoji čtyřnohou domácí společnicí cestovali autem? Aby cesta na dovolenou proběhla bez problémů a kočička neutrpěla šok, na jízdu autem ji začněte trénovat. Berte ji s sebou nejprve na kratší projížďky a postupně je prodlužujte. Nejlepší variantou převozu je kočičí přepravka. V té bude mít dostatek soukromí i klidu a bude chráněna před případným prudkým bržděním či nárazem.

Zabalte jí vše, na co je zvyklá

Každá domácí kočka je zvyklá na určitý komfort a režim. Proto během dovolené nic neměňte a přibalte s sebou její misky, toaletu, pelech, škrabadlo i pár oblíbených hraček. Čím více si bude kočička v cílové destinaci připadat jako doma, tím hladší průběh bude mít celá vaše dovolená. Samozřejmě nezapomeňte na obojek a vodítko a kočičku mějte neustále pod dohledem. Důležité je mít po ruce také platný kočičí pas, osvědčení od veterináře a nezapomeňte vyřídit všechna potřebná očkování před cestou.

Aklimatizaci kočičky v cílové destinaci neuspěchejte

Jakmile budete mít cestu autem s kočkou úspěšně za sebou, na její aklimatizaci v nijak nespěchejte. Přepravku položte do místnosti, kde budete přebývat, otevřete její dveře a vyčkávejte. Až bude kočka připravená, dá o sobě vědět a vy jí budete moci ukázat, kde bude mít misku s vodou a krmením a kam jí umístíte toaletu.

Aby kočička zvládla cestu autem i samotný pobyt na cizím místě, pečlivě ji na samotné cestování trénujte a zabalte jí s sebou vše, na co je zvyklá.