Dovolená ve východní Evropě? Objevte tato skvělá místa

I když mnoho lidí stále láká cestování spíše směrem na západ, snad kvůli nepříliš valné pověsti východní Evropy, ve skutečnosti je dovolená směrem na východ skvělý nápad. Kromě zaručeně menšího množství turistů zde můžete i něco ušetřit, a navíc se seznámíte s novými nádhernými místy, které častokrát mají ještě své původní kouzlo. Objevte dovolenkové destinace v Bosně a Hercegovině, Albánii, Bulharsku či Chorvatsku.

Jezero Bovilla, Albánie

Jezero Bovilla je vodní nádrž asi 14 km od Tirany v Albánii. Je součástí národního parku Mount Dajt. Dostat se k němu je docela dobrodružství. Cesta k jezeru je super zajímavá a jezero je naprosto úžasné. Nejlépe se k němu dostanete autem. Doporučujeme jet až k mešitě zvané Xhamia Priskë e Vogël a odtud začít túru.

Od mešity k jezeru je to asi 6-7 km. Cesta k jezeru Bovilla a k lezecké oblasti Bovilla trvá téměř 2 hodiny. Po cestě můžete v první části vidět několik malých vesnic s několika domy a být svědky života na místní albánské vesnici. Druhá část je kopcovitá a hornatá. Projdete se zde podél nádherné řeky Tërkuza, několika krásných vodopádů a dramatických roklí.

Jakmile dojdete k jezeru, můžete se vydat na další túru, při které se vám naskytne úžasný výhled na jezero. Čím výše budete stoupat, tím krásnější výhled se vám naskytne na jezero a jeho tyrkysovou a zelenou vodu obklopenou svěžími zelenými kopcovitými lesy. Některé části turistické stezky jsou opravdu strmé a úzké, ale rozhodně to stojí za to.

Korça, Albánie

Do nejvzdálenějšího jihovýchodního koutu Albánie se mnoho turistů nedostane, většina lidí se raději drží pobřeží. Pokud však projíždíte do/z Severní Makedonie nebo Soluně, může vaše cesta vést přes tuto krásnou a méně navštěvovanou část země.

Město Korçë (alias Korça) leží necelých 60 km od řeckých hranic a působí zcela jinak než všechna ostatní albánská města. A to i přesto, že se řídí podobným půdorysem, jehož jádrem je velký starý bazar a mešita. Korça je nesmírně významná pro moderní albánské dějiny, neboť zde byla založena první albánská jazyková škola a nachází se zde několik významných galerií a muzeí, včetně Národního muzea středověkého umění. Příležitost prohlédnout si velkolepou sbírku náboženských ikon z celé země je dostatečným důvodem k návštěvě Korçy.

Albánská pravoslavná katedrála Zmrtvýchvstání Krista je nejvýznamnější památkou města a měla by být vaší první zastávkou po příjezdu. Staré čtvrti, které se zvedají do kopce za kostelem, jsou plné krásných domů a dvorků, zatímco pěší bulvár, který se táhne na opačnou stranu, je lemován kavárnami.

Kuchaři v Korçe jsou proslulí svým lakrorem, plněným těstem s vločkami, které se zrodilo právě v této části Albánie. Své kořeny zde má také Birra Korça, první pivo uvařené v Albánii. Na závěr je třeba navštívit pivovar na okraji města a dát si v něm skleničku na slunci.

Mostar, Bosna a Hercegovina

Pokud hledáte nejkrásnější – a pravděpodobně jedno z nejpodceňovanějších – míst ve východní Evropě, nehledejte nic jiného než Mostar v Bosně a Hercegovině. Toto malebné město, které se nachází v jižní části země, je známé především díky svému zachovalému starému městu a mostu, jinak nazývanému Stari Most.

Přestože Mostar patří k největším městům v Bosně a Hercegovině, jeho hlavní pamětihodnosti můžete snadno navštívit během jediného dne. Pokud se tedy nechcete zdržovat déle, můžete Mostar navštívit i jako jednodenní výlet ze Splitu nebo Dubrovníku, nicméně opravdu se vyplatí zůstat zde jednu nebo dvě noci!

Okouzlující staré město dělá z Mostaru rozhodně jedno z nejkrásnějších měst v Evropě – můžete strávit hodiny pouhým bloumáním po úzkých dlážděných uličkách a obdivováním jedinečných a barevných trhů. Pokud se na to cítíte, starý most je nejen krásnou podívanou, ale v letních měsících si z něj můžete i skočit. Most je vysoký 24 metrů, takže je to docela děsivé, ale i když sami skákat nechcete, i pozorování skokanů je opravdu zábavné.

Veliko Tarnovo, Bulharsko

Veliko Tarnovo se nachází v severním Bulharsku a bylo historickým hlavním městem druhé bulharské říše.

Samotné město se dnes rozkládá na několika kopcích a je částečně obklopeno starými hradebními zdmi. Přestože počet obyvatel nedosahuje ani 100 000, je v Bulharsku považováno za velké město. Mezi Bulhary je známé také jako vzdělávací a kulturní centrum země. Největší atrakcí je pevnost Carevec.

Uvnitř hradeb se nacházejí zbytky starobylého areálu a krásná katedrála. Z vrcholu kopce se vám také naskytne působivý výhled na město s panoramatem přerušovaným kupolemi mnoha pravoslavných kostelů a také na řeku Jantru.

Můžete strávit klidné volno prohlídkou ulic a parků Veliko Tarnova nebo jej navštívit jako jednodenní výlet z rumunské Bukurešti. Navštívit můžete také nedaleký skalní klášter svatého Dimitrije Basarabovského, klášter postavený přímo do velké skalní stěny.

Bansko, Bulharsko

Bansko je největší bulharské lyžařské středisko, do kterého se z hlavního města Sofie snadno dostanete přibližně za 2 hodiny. Toto horské město leží na okraji národního parku Pirin a má úžasnou polohu. V zimě se zde lyžuje na sjezdovkách a běžkách, bruslí se tu také na ledě a odpočívá se v lázních s horkými prameny.

Národní park nabízí s příchodem jara vynikající turistické trasy – jednodenní túry a noclehy na horských chatách, které jsou k dispozici na delších trasách. K dispozici jsou vynikající stezky pro horská kola, jízda na koni, safari džípy, výlety na čtyřkolkách, a dokonce i horkovzdušné balóny, které umožňují další poznávání oblasti.

Omiš, Chorvatsko

Omiš je opravdu skvělé město! Je těžké uvěřit, že toto místo ještě není tak známé. Zde jsou 3 hlavní důvody, proč byste měli na své příští dovolené v Chorvatsku strávit alespoň 2 noci v Omiši!

Ziplining! V Omiši se nachází několik úchvatných ziplinů pro všechny milovníky adrenalinu. Jedna z nich je dlouhá přes 700 m a můžete na ní dosáhnout rychlosti až 70 km/h. Ten výhled je prostě jedinečný! Kromě zipliningu můžete v Omiši provozovat i horolezectví nebo rafting.

Omiš má jednu z nejkrásnějších pláží v Chorvatsku! Pokud jste se Chorvatsku vyhýbali kvůli oblázkovým plážím, nyní už nemáte žádné výmluvy. V Omiši se nachází nádherná písečná pláž. Pláž není tak velká, ale ani zde není tolik lidí. Místo si tu určitě najdete.

Výhled! V Omiši je několik krásných vyhlídek. Můžete si tak nejen prohlédnout starou pirátskou pevnost a podívat se odtud do zálivu, ale určitě byste si měli pronajmout ubytování i dále v horách. Některá jsou dokonce s nekonečnými bazény, odkud si můžete vychutnat neuvěřitelný západ slunce.

Jakmile jednou navštívíte Omiš, určitě si toto malé pobřežní městečko zamilujete.

Zaton Mali, Chorvatsko

Zaton Mali je dokonalá vesnice na dalmatském pobřeží, vzdálená pouhých 8 km od rušného Dubrovníku. Díky tomu, že je Zaton Mali tak blízko Dubrovníku, je vlastně méně viditelný a mnoho turistů sem vůbec nezavítá. To znamená, že můžete mít třpytivé pobřeží jen pro sebe. Zaton Mali je tak skutečně skrytým klenotem!

Zaton Mali s kopci porostlými borovicemi a přerušovanými skalnatými zátokami je svěží alternativou, jak uniknout davu a ruchu, který zažijete v Dubrovníku. Zátoka je také poseta majestátními sídly, která kdysi vlastnily šlechtické chorvatské rodiny, jež do Zaton Mali jezdily na klidnou dovolenou.

Můžete se zde koupat v teplých vodách nebo se projet na kajaku po malebném Zatonském zálivu, který je dlouhý 3 km. Případně se můžete podél zátoky projít a užít si krásné slunečné počasí.

ZDROJ: https://scratchyourmapa.com/35-incredible-hidden-gems-of-eastern-europe-you-need-to-add-to-your-bucket-list/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jocelyn Erskine-Kellie: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/krajina-vyznacny-bod-voda-budovy-8395586/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *