Památky světového dědictví UNESCO ve střední Evropě: Poznejte to nejkrásnější, co tu máme

Střední Evropa, region s bohatou historií, kulturou a přírodními krásami, je domovem řady památek světového dědictví UNESCO, které lákají cestovatele na objevitelskou cestu. Od majestátních hradů a historických center měst až po úchvatnou krajinu a architektonické divy – tyto poklady zapsané na seznamu UNESCO nabízejí pohled na bohatou tapiserii minulosti i současnosti střední Evropy. Jarní měsíce jsou ideální příležitosti podívat se k našim sousedům po střední Evropě a objevit vůbec to nejkrásnější, co tyto krajiny mohou nabídnout.

Česko jsme pro tentokrát ze seznamu záměrně vynechali, byť i přímo u nás máme nádherné památky, které stojí za to vidět. Zkuste na jaře navštívit spíše naše nejbližší sousedy a poznat více z jejich krásné kultury i přírody. Některé z těchto míst jsou sice dobře známá, ale vsadíme se, že všude jste rozhodně nebyli. Přitom třeba Štýrský Hradec je turisty často jen projížděn na cestě do Chorvatska, ale je to velká škoda – patří k těm nejkrásnějším městům Rakouska.

Historické centrum Vídně, Rakousko

Vídeň, hlavní město Rakouska, je městem císařské velkoleposti a kulturního bohatství, jehož historické centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Historické centrum Vídně, od velkoleposti paláce Hofburg až po architektonickou nádheru paláce a zahrad Belveder, je svědectvím slavné minulosti města jako bývalého sídla habsburské říše. Prozkoumejte křivolaké uličky Innere Stadt, obdivujte bohatství Státní opery a ponořte se do živého kulturního dění tohoto okouzlujícího města na Dunaji.

Historické centrum Bratislavy, Slovensko

Bratislava se rozkládá na břehu Dunaje a je okouzlujícím hlavním městem Slovenska, které se pyšní zachovalým historickým centrem, jež bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Projděte se dlážděnými uličkami Starého města, kde se středověké budovy plynule prolínají s barokní architekturou, a objevte ikonické památky, jako je Bratislavský hrad, katedrála svatého Martina a Michalská brána. Díky své bohaté historii, kulturnímu dědictví a malebnému prostředí nabízí Bratislava podmanivou směs starosvětského šarmu a moderní sofistikovanosti.

Kulturní krajina Fertö / Neusiedlersee, Rakousko/Maďarsko

Kulturní krajina Fertö / Neusiedlersee, která se rozprostírá na rakousko-maďarské hranici, je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a zahrnuje úchvatné Neziderské jezero a okolní bažiny, vinice a historické vesnice. Prohlédněte si malebné městečko Rust, které je proslulé svou čapí populací a tradičními vinnými sklípky, nebo se vydejte na výlet lodí po Neziderském jezeře, které je rájem pro pozorovatele ptáků a milovníky přírody. Kulturní krajina Fertö/Neusiedlersee se svým jedinečným ekosystémem a bohatým kulturním dědictvím nabízí klidné útočiště v srdci střední Evropy.

Historické centrum Štýrského Hradce, Rakousko

Ve Štýrském Hradci, druhém největším rakouském městě, se nachází zachovalé historické centrum, které bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Projděte si půvabné uličky Starého města, kde vedle renesančních paláců a barokních kostelů stojí středověké budovy, a objevte ikonické památky, jako je Štýrský Hradec s hodinovou věží, mauzoleum císaře Ferdinanda II. a Štýrský dóm. Štýrský Hradec se svou živou kulturní scénou, pulzujícími trhy a kulinářskými specialitami nabízí úchvatnou kombinaci historie, kultury a moderny.

Královské solné doly Wieliczka a Bochnia, Polsko

Královské solné doly Wieliczka a Bochnia se nacházejí nedaleko Krakova a jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO již od středověku. Sestupte do hlubin těchto historických dolů a objevte labyrint podzemních komor, kaplí a soch vytesaných výhradně ze soli. Obdivujte složitou řemeslnou práci horníků a seznamte se se staletou tradicí výroby soli, která formovala historii a kulturu regionu. Královské solné doly Wieliczka a Bochnia se svým fascinujícím podzemním světem a bohatým kulturním dědictvím nabízejí skutečně jedinečný a nezapomenutelný zážitek.

Středoevropské památky světového dědictví UNESCO nabízejí poutavý pohled na bohatou historii, kulturu a přírodní krásy regionu. Pokud si v každé zemi, kterou navštívíte, vyberte právě její památky zapsané na seznam světové kulturního dědictví, nikdy neuděláte chybu a budete nadšení. Samozřejmostí je, že tato místa nikdy nebudou zcela bez turistů, ale to rozhodně nebrání užít si je naplno.

ZDROJ: https://wild-about-travel.com/unesco-world-heritage-sites-in-europe/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Filip Marcus Adam: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-vyznacny-bod-stojici-cestovani-13815850/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *