Velikonoce klepou na dveře: Jak se slaví v různých zemích Evropy?

Velikonoce jsou dobře známy jako oslavy jara a příchodu hezkého počasí, na které se po zimě všichni tolik těšíme. Ve skutečnosti je ale v mnoha zemích jejich slavení do značné míry spjato i s křesťanskými tradicemi a může mít řadu různorodých podob. Asi většina lidí kroutí hlavou nad českou pomlázkou, ale jak jsou na tom jiné státy v Evropě?

V době, kdy v Evropě rozkvétá jaro, se konají živé oslavy příchodu Velikonoc – období obnovy, rozjímání a radostných oslav. Každá země se může pochlubit jedinečnou směsicí tradic, zvyků a kulinářských specialit, které odrážejí její kulturní dědictví. Prozkoumejte společně s námi oslavy svátků příchodu jara a jejich různorodé podoby na evropském kontinentu.

Španělsko: Semana Santa

Ve Španělsku se Velikonoce, známé jako Semana Santa, slaví s hlubokým náboženským zápalem a propracovanými průvody. Během celého Svatého týdne, který předchází Velikonoční neděli, ožívají města a městečka průvody s bohatě zdobenými průvody zobrazujícími výjevy z Kristova utrpení. Návštěvníci jsou uchváceni slavnostní, ale zároveň úctu vzbuzující atmosférou, když účastníci oblečení v tradičních rouchách pochodují ulicemi za doprovodu hudby a kadidla. Je potřeba si uvědomit, že v řadě evropských zemí je křesťanský náboj velikonočních svátků pořád velmi silný a pro mnoho lidí mohou být v tomto směru Velikonoce důležitější než třeba vánoční svátky. I ve Španělsku mají však Velikonoce ryze komerční charakter.

Itálie: Pasqua

Velikonoce neboli Pasqua jsou v Itálii obdobím hodování, rodinných setkání a náboženských obřadů. Jednou z nejuctívanějších tradic je žehnání velikonočního jídla, kdy rodiny přinášejí košíky naplněné chlebem, vejci, sýrem a uzeninami, aby jim místní kněz požehnal. O velikonoční neděli se stoly zdobí kulinářskými pochoutkami, jako je jehněčí maso, slané koláče a sladké dobroty, jako je kolomba (koláč ve tvaru holubice) a čokoládová vajíčka. Itálie je silně nábožensky založenou zemí, takže pro lidi je velmi typické navštěvovat během Velikonoc nejrůznější náboženské obřady a prožívat připomínku smrti Ježíše Krista.

Řecko: Πάσχα (Pascha)

Velikonoce, známé jako Pascha, jsou v Řecku nejvýznamnějším náboženským svátkem v roce. Oslavy začínají slavnostním sledováním Svatého týdne a vrcholí noční bohoslužbou Zmrtvýchvstání Páně na Velikonoční sobotu. Když hodiny odbijí půlnoc, rozezní se kostelní zvony a oblohu ozáří ohňostroj, který signalizuje Kristovo zmrtvýchvstání. Rodiny se shromáždí, aby přerušily půst tradičním jídlem s pečeným jehněčím masem, sladkým chlebem (tsoureki) a obarvenými červenými vejci symbolizujícími nový život a znovuzrození.

Polsko: Wielkanoc

V Polsku jsou Velikonoce neboli Wielkanoc ceněnou tradicí, která se vyznačuje náboženskými obřady i veselými zvyky. Rodiny začínají velikonoční neděli průvodem do kostela, kde se účastní mše na připomínku vzkříšení. Po bohoslužbě následuje dělení posvěcených velikonočních vajíček, tzv. święconka, která symbolizují přátelství, prosperitu a štěstí. Velikonoční stůl přetéká dobrotami, jako je žurek (kyselá žitná polévka), pierogi (plněné knedlíky) a babka (velikonoční koláč), a vytváří tak hostinu pro všechny smysly. I zde se silně akcentuje náboženský význam Velikonoc a je potřeba připomenout, že Velikonoce začínají dávno předtím, než vůbec přijde Velikonoční neděle. Důležitými dny jsou i Zelený čtvrtek či Velký pátek.

Francie: Pâques

Ve Francii se Velikonoce neboli Pâques slaví s rozkošnou směsicí náboženské úcty a gastronomického požitku. Ulice ožívají pestrobarevnými velikonočními trhy s nabídkou řemeslné čokolády, pečiva a jarních květin. Rodiny se scházejí na poklidné velikonoční snídani s lahůdkami, jako je jehněčí, chřest a řemeslné sýry, po níž následuje hon na velikonoční vajíčka v zahradách nebo parcích – radostná tradice, kterou si užívají děti i dospělí.

Spojené království: Easter

Ve Spojeném království se Velikonoční neděle slaví jako kombinace náboženských obřadů a světských zvyků. Rodiny se účastní bohoslužeb, aby si připomněly Kristovo zmrtvýchvstání, a poté se vracejí domů na slavnostní jídlo, které zahrnuje pečené jehněčí, horké buchty a Simnel cake – tradiční ovocný koláč zdobený marcipánem. Děti netrpělivě očekávají příchod velikonočního zajíčka, který jim na zahradách a v domech schovává čokoládová vajíčka a pamlsky. Tato tradice hledání dobrot ukrytých v zahradě se vlivem anglo-americké kultury šíří rychle i do dalších částí světa. I u nás mnoho rodin preferuje takové slavení před tradiční pomlázkou. Pro děti je celá situace asi pochopitelnější a není zde takový rozdíl mezi chlapci a děvčaty.

V celé Evropě se Velikonoce slaví s kaleidoskopem tradic, zvyků a kulinářských specialit, které odrážejí jedinečné kulturní dědictví každé země. I u nás máme řadu zvyků, které se dokonce mohou lišit i lokálně, podle jednotlivých regionů, ale také s ohledem na rodinné zvyky. Ať už se jedná o slavnostní náboženské obřady, radostné průvody nebo požitkářské hostiny, Velikonoce slouží jako čas, kdy se rodiny a přátelé setkávají, radují se z příchodu jara a přijímají ducha obnovy a naděje. Velikonoční oslavy, které se na kontinentu probouzejí do nového ročního období, umožňují nahlédnout do bohaté tapiserie rozmanitých evropských kultur a tradic. Jak letos plánujete oslavit Velikonoce vy? V každém případě si nezapomeňte užít pohodu a klid a odpočinek od každodenního stresu a shonu.

ZDROJ: https://www.lonelyplanet.com/articles/easter-traditions-in-europe
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: George Dolgikh: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-slavnostni-stul-hneda-2072163/

Napiš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *