Daňová Kobra za 10 let existence zabránila ztrátám za 16 miliard Kč

foto Tisková konference Generálního ředitelství cel k prezentaci výsledků desetileté existence tzv. Daňové Kobry, 28. března 2024, Praha. Generální ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl.

Praha - Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 16 miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl novinářům generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.

Fotogalerie

Mezi případy odhalenými v loňském roce patřila kauza nezdaněných dovozů vozidel a zboží z hamburského přístavu do Česka, kdy pachatelé způsobili daňovou škodu za více než miliardu korun. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v případu obvinila sedm lidí a tři firmy.

Dále loni Daňová Kobra rozkryla případ obchodování s fiktivními fakturami, kterými organizovaná skupina snižovala daňovou povinnost a způsobila škodu za 138 milionů korun. V tomto případě se podařilo zajistit majetek pachatelů za 112 milionů korun, včetně luxusních automobilů nebo pozemků.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík dnes řekl, že sdílení sil a prostředků v boji s daňovou kriminalitou je pro policii výhodné, a to zejména v situaci, kdy se bezpečnostní sbory potýkají s nedostatkem sil. Informace získané pomoc Daňové Kobry podle něj pomáhají i k zásahům ve vyšších patrech organizovaného zločinu a efektivně zajišťovat výnosy z trestné činnosti.

Podle ředitelky Finanční správy Simony Hornochové se Daňová Kobra do budoucna chce zaměřit na boj s nelegálním on-line hazardem. Nadále se bude věnovat také podvodům s daní z přidané hodnoty (DPH).

Projekt Daňové Kobry umožňuje jednotlivým složkám státní správy spojit odborné daňové znalosti s trestními postupy a lépe zasahovat proti daňové kriminalitě. Projekt nevytváří speciální týmy nebo útvary, ale využívá existující kapacity státu bez dodatečných finančních požadavků, řekl Šimandl. Podle Hornochové Daňová Kobra pomáhá upravovat analytickou činnost Finanční správy tak, aby dokázala lépe odhalovat znaky jednotlivých podvodů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď