Snížení amerických úroků? Stále není kam spěchat

Official portrait of Governor Christopher J. Waller: waller_christopher_BDM_8x10_Sept_19_22_935 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Projev s názvem „There’s Still No Rush„. Christopher Waller jím navázal na jeden ze svých předchozích komentářů, který pomohl formovat tržní výhled sazeb v letošním roce. Hlavní poselství včerejšího projevu v Ekonomickém klubu je, že se snižováním sazeb stále není kam spěchat. K dosažení udržitelného posunu inflace k cíli je podle Wallera potřeba ponechat současné nastavení měnové politiky. Riziko delšího trvání restrikce je dle centrálního bankéře nízké. Výrazně větším rizikem by naopak bylo ukvapené a příliš brzké snížení úroků.

V rámci hodnocení ekonomického výkonu Waller poukazuje na mírnější ekonomický růst a na mírně slabší spotřebitelskou poptávku. Upozorňuje, že citelně menší ochlazení se týká sektoru služeb oproti zboží. Trh práce zůstává v dobré kondici, je však patrné pozvolné uvolňování. Poptávka po práci se oproti předchozím měsícům nezměnila, nabídka je silná.

Důraz Waller klade na silný růst produktivity. Zároveň ale upozorňuje, že je potřeba rozlišovat faktory působící na růst produktivity krátkodobě a dlouhodobě. V rámci výčtu zmiňuje investiční činnost vlády, která se ještě plně neprojevila, což z ní dělá faktor potenciálně přispívající k dlouhodobému růstu produktivity. Dále zmiňuje obnovu v oblasti zakládání firem, kterou však považuje spíše za krátkodobý faktor. K tomu, aby šlo o dlouhodobý, by expanze nových podniků musela pokračovat dále do budoucna.

Do výčtu krátkodobých pak spadá i obnova dodavatelských řetězců a lepší využití technologií. U nich je poukazováno na fakt, že jakmile jsou implementovány, je v podstatě hotovo, a produktivita dál neroste. Celkově proto Waller očekává, že se po krátkodobém růstu produktivity vrátíme zpět na předchozí dlouhodobé úrovně.

Dalším tématem je inflace. V jejím případě bylo dosaženo nižších hodnot, avšak poslední dvě čísla nebyla uspokojující. Waller se snaží identifikovat trend u jádrové inflace, kde se dívá na anualizovaný vývoj posledních tří a šesti měsíců. Tato měření klesala rychleji než dvanáctiměsíční inflace, což se však změnilo. Tříměsíční inflace v únoru vzrostla na 4,2 % a šestiměsíční na 3,9 %. Posun směrem k cíli byl zastaven, stále je potřeba ještě více dat. Od v pátek zveřejněného indexu výdajů na osobní spotřebu Waller očekává zvýšené hodnoty, které nebudou odpovídat významnému posunu směrem k 2% inflačnímu cíli.

U hodnocení inflace centrální bankéř upozorňuje, že nelze dělat závěry na základě jednoho nebo dvou měsíců. Takto krátký časový rámec totiž nereflektuje trend. I přesto je očividné, že poslední data přispěla k revizi výhledu snižování sazeb v letošním roce. Stalo se tak nejen u trhu, ale i u některých centrálních bankéřů. Počet snížení se sice nezměnil a zůstal dle březnové prognózy na třech kolech. Celkově se však dot plot graf posunul směrem vzhůru a je vidět, že významně klesl počet bankéřů očekávající minimálně troje snížení úroků. Vzrostl naopak počet těch, kteří čekají dvě a méně kol snižování.

Waller považuje za vhodné snížení očekávaného počtu úrokových cutů nebo jejich posun do budoucna. Udržení úroků na současných úrovních je restriktivní strategie působící na snížení nerovnováh v ekonomice a na nižší inflaci. K tomu, aby bylo možné začít uvažovat o snížení sazeb, chce Waller vidět alespoň několik měsíců příznivých dat potvrzujících posun inflace směrem k inflačnímu cíli. To vše za předpokladu, že nedoje k nějakému neočekávanému narušení kondice ekonomiky.

Z dřívějších komentářů víme, že Waller očekával tři kola snižování úroků v letošním roce. Jeho včerejší projev podle nás poměrně jasně naznačil, že svůj výhled revidoval k menšímu počtu snížení, minimálně na dvě ve zbytku roku. A jelikož Waller patří k nejsledovanějším představitelům Fedu, jeho komentář se dnes podepisuje na růstu amerických výnosů a na silnějším dolaru.

Zdroj: Fed, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter