Zemřela tanečnice a mimka Zdenka Kratochvílová

Tanečnice, mimka, klaunka, choreografka, režisérka a pedagožka Zdenka Kratochvílová zemřela 22. března 2024 ve věku 87 let po delší nemoci.
Zdenka Kratochvílová (foto Divadlo Na zábradlí/FB)
Zdenka Kratochvílová (foto Divadlo Na zábradlí/FB)

Kratochvílová se narodila 14. listopadu 1936 v Praze. Na Státní konzervatoři v Praze vystudovala Taneční oddělení, poté dva roky učila na Hudební škole v Domažlicích. V letech 1958 až 1975 byla v angažmá v pražském Divadle Na zábradlí, působila v Pantomimické skupině Ladislava Fialky, jejíž byla spoluzakladatelkou. V roce 1974 založila spolu s režisérkou Engelovou Kapesní divadlo.

Stala se součástí největší a nejslavnější éry pantomimické scény, ztvárnila např. Colombinu a Dolores v Pantomimě na zábradlí, řadu úloh v legendárních Etudách, Devíti kloboucích na Prahu, v Cestě, Bláznech, Knoflíku, Caprichos. Léta 1959–1971 byla dobou intenzivní práce, skupina se představila s velkým uznáním na řadě mezinárodních festivalů. Zdenka Kratochvílová odehrála na 3 000 představení doma i po celém světě. V Kapesním divadle hrála Pohádky o Makovém mužíčkovi, její slavnou postavou se stal Klaun Animuk.

Do roku 2002 učila na Hudebně dramatickém oddělení pražské Státní konzervatoře na Katedře výchovné dramatiky a na Katedře autorské tvorby a pedagogiky Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Působila rovněž v činohře, kde spolupracovala na pohybové složce řady představení – v Divadle Na zábradlí, Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo Pod Palmovkou).

Před několika lety o Kratochvílové natočil Český rozhlas pětidílný seriál v rámci pořadu Osudy. Zakládající členka Pantomimy Ladislava Fialky v roce 2019 získala Thálii za celoživotní mistrovství v kategorii balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr. Cenu tehdy převzala režisérka Lída Engelová, protože v té době už byla Kratochvílová vážně nemocná.

Poslední rozloučení tanečnicí Zdenkou Kratochvílovou, která zemřela po delší nemoci 22. března ve věku 87 let, se uskuteční v úterý 2. dubna v pražském Krematoriu Motol.

Zdroj: ČTK, FB DAMU

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments