Ukrajina dostane vysokou půjčku od Světové banky. Jde o 35 miliard korun, které pomohou s oživením tamní ekonomiky

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina obdrží půjčku ve výši 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun) od Světové banky v rámci programu Growth Foundations Development Policy Loan (DPL), oznámilo 26. března ukrajinské ministerstvo financí. O zprávě informoval server Kyiv Independent.

Finanční prostředky v celkové výši 1,5 miliardy dolarů, podpořené zárukami Japonska a Spojeného království, budou poskytnuty prostřednictvím svěřeneckého fondu Světové banky (ADVANCE Ukraine). Japonsko se zaručí celkem za 984 milionů dolarů a Spojené království za 516 milionů dolarů.

Ukrajina obdrží půjčku do konce března, uvádí se v tiskové zprávě. Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko zdůraznil zásadní podporu Světové banky, Spojeného království a Japonska.

„Získané prostředky budou použity na podporu státního rozpočtu Ukrajiny a oživení ekonomiky, jakož i na financování prioritních sociálních a humanitárních výdajů státního rozpočtu,“ uvedl Marčenko.

Cílem bude podpořit reformy na Ukrajině v různých odvětvích, jako je správa a řízení podniků, obnovitelné zdroje energie a financování zemědělství.

Půjčka posílí ukrajinský rozpočet a zároveň posílí hospodářský rozvoj zlepšením produktivity, přístupu na exportní trhy a provedením nezbytných reforem pro evropskou integraci.

Podle hodnocení Světové banky zveřejněného 15. února se náklady Ukrajiny na obnovu a rekonstrukci v důsledku ruské invaze v plném rozsahu odhadují na 486 miliard dolarů, tedy 11,4 bilionů korun.

Zdroj: Kyiv Independent