Česká ekonomika v závěru roku 2023 solidně rostla

Názor
Konečný odhad tuzemského hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrté čtvrtletí přinesl vzestupnou revizi mezičtvrtletního růstu ekonomiky z původních 0,2 na 0,4 procenta. V meziročním srovnání ekonomika vzrostla o 0,2 %, zatímco podle předchozího odhadu Českého statistického úřadu ze začátku března se ve stejném rozsahu snížila.
Příslibem pro letošní mírné oživení tuzemské ekonomiky je mezičtvrtletní nárůst spotřeby domácností. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Na výdajové straně zaznamenal nejvyšší příspěvek k mezičtvrtletnímu růstu čistý vývoz, což pravděpodobně z velké části souviselo s vývozem dříve rozpracované produkce, především pak v případě automobilového průmyslu. To se na druhé straně odrazilo ve výrazně záporném příspěvku změny stavu zásob, který tak vliv čistého vývozu v rámci HDP zhruba kompenzoval.

Příslibem pro letošní mírné oživení tuzemské ekonomiky je mezičtvrtletní nárůst spotřeby domácností o 0,5 procenta mezikvartálně, která byla s výjimkou loňského druhého čtvrtletí výraznou brzdou ekonomického růstu.

To souviselo s předchozím hlubokým propadem reálných mezd a vysokou mírou úspor. Solidně v závěru loňského roku narostly rovněž fixní investice, což patrně odráželo oživení na nemovitostním trhu a investice vlády do dopravní infrastruktury.

PSALI JSME:
U domácností převládly obavy a nejistoty ohledně dalšího vývoje

Míra úspor domácností se i přes pokračující růst životních nákladů ve čtvrtém čtvrtletí dále zvýšila. Oproti třetímu čtvrtletí byla vyšší o 0,8 procentního bodu, když po sezonním očištění dosáhla 19,3 procenta. Stále se tak drží výrazně nad předpandemickými úrovněmi, kdy se pohybovala kolem deseti procent a je vůbec nejvyšší od pandemických uzávěr ekonomiky, kdy přesahovala 20 procent.

To se pak odráží v nadále nízké úrovni spotřeby domácností, která i přes mezičtvrtletní nárůst ve čtvrtém čtvrtletí zůstala stále o 8,3 procenta pod svou předpandemickou úrovní. Spotřebitelské výdaje navzdory silnému růstu disponibilního důchodu v závěru loňského roku zřejmě tlumil negativní sentiment ohledně budoucího vývoje, který byl patrný v konjunkturálních průzkumech z té doby.

Míra zisku nefinančních podniků ve srovnání s předchozím čtvrtletím lehce vzrostla na 48,9 procenta, ve srovnání s předpandemickými roky tak zůstala nadprůměrná. Podíl mzdových nákladů firem na hrubé přidané hodnotě stagnoval na 52,4 procenta, stále tak zůstává výrazně nižší, než tomu bylo v předchozích letech, kdy se tento podíl pohyboval kolem 56 procent.

PSALI JSME:
Nálada v české ekonomice se před koncem roku mírně zlepšila

V meziročním srovnání hrubý provozní přebytek vzrostl o zhruba osm procent, zatímco náhrady zaměstnancům se zvýšily pouze o 6,5 procenta. Nadále tudíž platí, že firmy byly dosud schopny přenášet zvýšené náklady na spotřebitele a domácnosti tak byly hlavním nositelem inflační zátěže. Vzhledem k útlumu domácí poptávky však lze očekávat, že letos již bude pro firmy výrazně obtížnější ceny dále zvyšovat.

Letos podle nás ekonomika poroste o stále skromných 0,8 procenta. I tak ale půjde o oživení ekonomické aktivity, když loni HDP klesl o 0,2 procenta. Očekáváme, že hlavním zdrojem letošního růstu HDP bude spotřeba domácností, kterou by měl podpořit obnovený růst reálných mezd.

Ten v mezičtvrtletním vyjádření začal již v minulém roce a v tom letošním by kvůli rychlému snížení inflace mělo dojít k obnovení růstu i z meziročního pohledu. K postupnému oživení spotřebitelských výdajů by měla pomoci rovněž vysoká úroveň nahromaděných úspor domácností, stejně tak i současná velmi nízká výchozí úroveň spotřeby.

Autor je ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
HDP eurozóny v na konci roku 2023 stagnoval navzdory růstu průmyslu

Zavřít reklamu ×
  1. Proč by měli občané začít utrácet úspory zrovna tento rok? Vždyť pětikoalice bude ještě vládnout 2 roky a zatím jen vymýšlí na občany nové poplatky a vyšší pokuty. Já osobně budu šetřit ještě 2 roky a pak po volbách se uvidí.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Týden ve znamení předstihových indikátorů

Ve světě bylo klíčovou událostí týdne zveřejnění amerického hrubého domácího produktu (HDP) za první kvartál letošního roku. Ten vzrostl v mezičtvrtletním anualizovaném vyjádření o 1,6 procenta, zatímco trh očekával …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB