Vajíčka nejen velikonoční - Chce to kvalitu!
K Velikonocům patří neodmyslitelně vajíčka. Jednak je používáme pro vaření a pečení svátečních dobrot, nesmějí chybět ani obarvená na koledu. Co je však ve všech případech důležité? Aby byla kvalitní! To prozradí i kód na vejcích, který uvádí, odkud kupované vejce pochází. Trojka patří vejcím z klecových chovů, kterým se už většina z nás snaží vyhnout, dvojku mají ta od nosnic chovaných v halách a jednička značí vejce pocházející od slepic z volného chovu. Nula na skořápce pak znamená, že je vejce produktem ekologického zemědělství, kde slepice žijí v dostatečném prostoru a jejich krmivo pochází z ekologického zemědělství.
„Česká legislativa nezná termíny jako »farmářské« nebo »sedlácké«, proto bychom se nejen při nákupu vajec neměli nechat zlákat těmito popisky na obalech, případně zelenými krabičkami. Skutečnou informaci o původu vajec nám dají jedině kódy na skořápce,“ upozorňuje Magdalena Zawadzka, specialistka vajec a mléčných, chlazených potravin z online supermarketu Košík.cz. Důležité je také vejce správně skladovat. Nejlépe je hned po nákupu uložte do ledničky špičkou dolů. Dobře skladované vajíčko by za vhodných podmínek mělo od data snůšky vydržet minimálně 28 dní. „Pokud se vám sešlo více čerstvých vajíček, můžete vyzkoušet metodu našich babiček – ty nakládaly vejce do vodního skla, roztoku křemičitanu sodného s vodou, kde jim vydržely až rok,“ dodává odbornice z Košík.cz. Pokud si nejste jisti, které vajíčko v ledničce byste měli spotřebovat dříve, zkuste jednoduchý test. Vejce ponořte do sklenice s vodou, a pokud klesne ke dnu, je čerstvé. Starší vajíčka v sobě mají více vzduchu, proto se snadněji vznášejí.
Více o vejcích a recepty najdete v tištěném APŽ číslo 13.