Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kouř nad centrem Prahy. Hořelo na střeše hotelu u Václavského náměstí

Česko

  12:26aktualizováno  13:59
Z vnitrobloku budovy ve střední části pražského Václavského náměstí stoupal dnes kolem poledne hustý dým. Hořelo na střeše hotelu Evropa, kde vzplanula při stavebních pracích lepenka. Jeden člověk se nadýchal zplodin a záchranáři ho transportovali do nemocnice.

Kouř stoupal z prostoru za budovou na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice. Podle Petra Kostky, mluvčího opravovaného hotelu Evropa, na jeho střeše vypukl lokální požár při stavebních pracích. Nikdo nebyl zraněn, dodal.

„Jedná se o požár lepenky na novostavbě o rozloze 10x15 m, v tuto chvíli není možné ustavit žebřík, zásah probíhá vnitřkem budovy v dýchací technice,“ uvedli hasiči na síti X ve 12:23 poté, co dorazili na místo zásahu.

Policisté kvůli monitoringu povolali do akce i vrtulník.

O chvíli později hasiči sdělili, že požár se dál nešíří. „Dohašujeme a rozebíráme izolaci střechy. Zásah blokuje dopravu v ulici Jindřišská,“ informovali.

„Jedná se o železobetonovou střechu, kde probíhaly stavební práce. Z objektu se evakuovaly všechny osoby,“ dodali.

Záchranáři měli v péči jednoho muže okolo třiceti let pro obtíže spojené s nadýcháním zplodin hoření. „Po úvodním vyšetření, zajištění vitálních funkcí (mimo jiné podání kyslíkové terapie), byl pacient transportován do nemocnice,“ napsali záchranáři na síti X.

Na místě zásahu měli k dispozici posádku, inspektora a speciál Fénix, tedy vozidlo sloužící především k evakuaci a hromadným transportům lidí.

Jindřišská ulice byla zhruba hodinu uzavřená pro dopravu, neprojely ani tramvaje, které dopravní podnik odkláněl. Jejich provoz byl obnoven v 13:07.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,