Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lidé se loni báli utrácet, ekonomice se i tak dařilo nad očekávání. Letos bude ještě líp

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
28. 3. 2024
aktuality

Česká ekonomika nakonec loni podala lepší výkon, než se původně předpokládalo. Jde o pozitivní překvapení, které upevňuje předpoklad, že letos by tuzemské hospodářství mělo růst dokonce i nad rámec takzvané černé nuly.

V posledním loňském čtvrtletí česká ekonomika vykázala meziročně růst 0,2 procenta, vyplývá z dnes zpřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dosud přitom ČSÚ uváděl, že se ekonomika naopak propadala o 0,2 procenta. Rovněž analytici oslovení agenturou Bloomberg se shodovali, že ČSÚ dnes potvrdí pokles o 0,2 procenta.

Výraznější než očekávaná byla také mezičtvrtletní dynamika. Místo dosavadního údaje 0,2 procenta totiž hospodářství mezi loňským třetím a čtvrtým čtvrtletím přidalo hned 0,4 procenta. To vše ve výsledku znamená, že loni celoročně klesla tuzemská ekonomika jen o 0,2 procenta, namísto dosud uváděných 0,4 procenta.

Lepší výsledek je o to překvapivější, že Češi loni ve čtvrtém čtvrtletí v nebývalé míře spořili. Míra úspor domácností dosáhla úrovně 21 procent, jak plyne z údajů, které dnes rovněž zveřejnil ČSÚ. To je nejvyšší míra úspor za celé období od roku 2005, s výjimkou posledního čtvrtletí roku 2020 a prvního kvartálu roku 2021. Tato dvě čtvrtletí byla ale mimořádně poznamenána restrikcemi souvisejícími s pandemií covidu, včetně omezení v podobě uzavření podstatné části kamenných obchodů.

Loni od října do prosince Češi nebývale spořili, takřka dvojnásobně v porovnání s lety 2013 až 2019, i když už utrácet zcela volně mohli. Mimořádně vysoká inflace a energetická drahota, které kulminovaly v roce 2022, je však naučily jednat úsporněji, takže při stabilizaci cen v ekonomice, včetně cen energií, náhle nevěděli, co s penězi. Případně si vytvářeli rezervy pro případ silnějšího nepříznivého dopadu zdražení cen energií, hlavně jejich regulované složky, v roce 2024 nebo z důvodu obav z efektu konsolidačního balíčku.

Vysoká míra úspor koresponduje s nízkou spotřebou domácností a poměrně slabými maloobchodními tržbami. Relativně nízká spotřeba domácností loni zásadním způsobem stahovala do červených čísel celou tuzemskou ekonomiku. Proto je jistě pozitivní, že tuzemské hospodářství nakonec loni od října do prosince rostlo, zejména díky zahraniční poptávce a solidnímu zahraničnímu obchodu.

Letos se spotřebitelská nálada zlepšuje, protože lidé s úlevou zjistili, že se novým rokem žádné dramatické zdražení energií nenastalo a že ani dopady konsolidačního balíčku nejsou výrazně nepříznivé. Zlepšení spotřebitelské nálady podporuje samozřejmě probíhající další pokles inflace, takže domácnosti letos vyhlíží růst reálných mezd, což je pomáhá vrátit do obchodů k nákupům.

I díky tomu by tak česká ekonomika letos měla přidat jedno procento, zatímco inflace se bude pohybovat kolem úrovně dvou procent, na kterou cílí Česká národní banka jakožto hladinu nejlépe kompatibilní s mandátem zajišťování cenové stability.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikahospodářský růstinflacekomentářspotřebitel
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo