Vojáci mnohonárodního uskupení na Slovensku darovali 90 litrů krve

Autor: kapitán Jakub Moravec

Tradice pokračuje. Příslušnici čtvrté rotace úkolového uskupení na Slovensku zdarma darovali krev ve spolupráci s Národní transfúzní službou Slovenské republiky. Ve čtvrtek 15. února dopoledne dorazilo do nemocnice F. D. Roosevelta v Banské Bystrici prvních 120 vojáků a podobně početná skupina dobrovolných dárců krve v uniformě se připojila o den později také v Nitře a znovu v Banské Bystrici. Češi, Němci a Slovinci darovali téměř 90 litrů krve.

Tuto dobročinnou akci zahájila už první rotace úkolového uskupení, která darovala 59 litrů krve. Druhá rotace se zapojila netradiční formou, jelikož darování probíhalo přímo v prostorech Centra výcviku Lešť ve spolupráci s odběrovou jednotkou Ústřední vojenské nemocnice SNP Ružomberok-FN. Třetí rotace nezůstala pozadu a celkem darovala 49 litrů krve.

Darovat krev mohou v zásadě všichni zdraví lidé ve věku od 18 do 60 let, kteří váží více než 50 kg. „Odběry provádíme v pololeže nebo vleže na speciálním křesle do plastových vaků, které jsou na jedno použití. Jeden odběr by neměl trvat déle než 15 minut,“ popisuje slovenská zdravotní sestra. Po odběru ošetří zdravotnice dárci místo vpichu, a ten se odebere k občerstvení. Běžně se odebírá u prvodárců 420 mililitrů krve a 450 mililitrů krve u pravidelných dárců.

„Jsem prvodárce, ale jsou mezi námi i vojáci, kteří pravidelně darují krev i kostní dřeň. Víme, že na Slovensku není dostatek určité krevní skupiny, tak jsme neváhali a podpořili jsme dobrou věc, protože nikdy nevíte, kdy ji budete sami potřebovat,“ komentoval kapitán M. T.

Dostatečných zásob krve má Národní transfúzní služba především 0+, A+, B-, B+, AB- a AB+. „Tento stav znamená, že zásoby krve jsou stabilní, nemocniční zařízení zásobujeme plynule a bez omezení. Na Slovensku se denně podá kolem 550 transfúzí červených krvinek. Naším cílem je udržovat tento dostatečný stav zásob krve tak, abychom dokázali plynule zásobovat nemocnice. Červené krvinky můžeme skladovat jen 42 dní, proto je důležité chodit darovat krev pravidelně, vysvětluje Národní transfúzní služba na svém webu.

Hraniční stav krve se pak vyskytuje u skupiny 0- a A-. „U těchto druhů evidujeme pokles zásob krve, nemocniční zařízení stále zásobujeme bez omezení, ale při dalším poklesu zásob může být plynulé zásobování nemocnic ohroženo,“ uvádí Národní transfúzní služba SR. Z toho důvodu je důležité pravidelné darování různých krevních skupin, které vojáci mnohonárodního uskupení podpořili.

„Jsme rádi, že vojáci z Aliance darovali svou krev. S našimi ozbrojenými složkami pravidelně spolupracujeme, jelikož darují přibližně třikrát do roka, a vojáci úkolového uskupení zde nejsou poprvé,“ dodává slovenská zdravotní sestra.