Poradce Albrightové pokáral Ukrajinu

28.03.2024 12:36 | Monitoring

Ukrajina by měla novináře pouštět na frontu, pokáral jemně bránící se zemi americký diplomat a někdejší poradce Madeleine Albrightové James Rubin. Ukrajinci přístup novinářů omezují proto, aby „čelili dezinformacím“.

Poradce Albrightové pokáral Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

„Někdy to může vypadat, že ukrajinská vláda nepřipouští svobodu informací, která je pro nás normální,“ poznamenal pro Politico americký diplomat James Rubin.

Ten na washingtonském ministerstvu vede Global Engagement Center, které se zabývá dezinformacemi nepřátelských zemí.

Ukrajinci se podle něj stávají demokracií západního typu, ale k tomu také musejí pochopit, že z válečné fronty občas chodí i špatné zprávy. A jejich zveřejňování je ve finále pro společnost přínosnější, než „kontrolované prostředí, do něhož uvrhlo všechny své lidi Rusko“.

Reagoval tak na nejnovější události, ve kterých Kyjev omezil přístup novinářům na válečnou frontu a více reguluje veřejnoprávní vysílání, s vysvětlením, že tím potlačuje ruské dezinformační kampaně.

Rubin si ale myslí, že otevřenější přístup by posílil i ochotu západních zemí Ukrajině pomáhat. Ocenil, že se Ukrajina pohybuje směrem k demokracii, ale stále prý má co dohánět.

Dlouholetý americký diplomat Rubin radil v minulosti Madeleine Albrightové nebo Joeu Bidenovi, když byl ještě senátorem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli radil Krvavé Madle,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 28.03.2024 13:06:41
tak by měl být ve vězení a ne rozdávat rozumy...

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…