E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nespavost ze stresu postihuje až polovinu populace. Jak lépe spát bez léků?

15. březen 2024

Jsou tři hodiny ráno, zíráte do stropu a hlavou vám v rychlém sledu běží neodbytné myšlenky. Průšvih v práci, starost o děti, svět na pokraji katastrofy… a taky vědomí, že nevyspání vám ještě přitíží. Ne že by dnes pro nespavost bylo málo důvodů, takové mučení je ale nesnesitelné. Co nám v dnešní době nejvíce krade spánek? Jak usnout bez léků a kdy bychom měli uvažovat o návštěvě lékaře?

Foto: Adobe

Jak vypadá probdělá noc, ví jistě každý dospělý. Pokud se za sebou bez pře­rušení řadí noci bez potřebné dávky spánku, je to už vyšší stupeň trápení. Lecjakou životní potřebu silou vůle přemůžeme, ale spánek je základní předpoklad dobrého bdění a kvalitního života. Obnovují se při něm naše síly, posiluje paměť, tvořivost i imunita a díky kvalitní regeneraci si na nás jen tak nepřijdou civilizační onemocnění.

Jedna z pohádek povýšila sůl nad zlato, spraved­livý spánek byl pro změnu moudře označen za nej­sladší věc na světě. Bez soli, zlata i sladkostí přeži­jeme, ale nedostatek noční relaxace časem semele i akční hrdiny. Ne nadarmo se vynucená absence spánku používala jako metoda mučení a lámání charakterů.

Co se v textu dočtete:

  • Co má nejčastěji vliv na nekvalitní spánek
  • Co změří vyšetření a musíte do spánkové laboratoře?
  • Co pomůže usnou a lépe spát

Přesto nás různé tlaky vedou k tomu, že se v roli mučitelů ocitneme my sami. Z nočního klidu ne­ustále ukrajujeme a zkou­šíme tělo donutit k vyšším výkonům. Kvůli práci, sta­rostem, ale i sociálním sítím nebo sledování seriálů, kte­ré jako by byly k ponocová­ní přímo stvořené – ostatně bývalý šéf Netflixu Reed Hastings označil za největ­šího konkurenta své plat­formy právě spánek.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!