Putin tvrdil, že je to nejlepší tank. Fotografie ukazují tank T-90M zcela ověšený protidronovými klecemi

Na internet se dostala fotografie tanku T-90M, který používá ruská jednotka na Ukrajině. Stroj byl vybaven improvizovanou obranou, která má teoreticky zvýšit ochranu proti nepřátelským dronům. Je to další příklad, který ukazuje, že tank T-90M není tak dobrý, jak se ruská vláda domnívá.

Při nedávné návštěvě zbrojního závodu Vladimir Putin prohlásil, že tanky T-90 jsou „nejlepší na světě“. T-90M je nejnovější varianta, která je někdy označována jako Putinova pýcha. Ruský prezident osobně dohlížel na jeho výrobu a pózoval na fotografiích s jedním z prototypů. Válka na Ukrajině ukázala, že T-90M, ačkoli je oproti starším ruským tankům výrazně modernější, zůstává pro Ukrajince poměrně snadným cílem.

T-90M zcela ověšený protidronovými klecemi

V posledních měsících se objevila řada fotografií a záznamů potvrzujících likvidaci nebo alespoň poškození tanků T-90M Ukrajinci. Někdy se to podařilo i pomocí bezpilotních letounů.

Takzvané protidronové klece byly zpočátku předmětem vtipů, ale postupem času je začaly používat obě strany probíhajícího konfliktu. Problémem je, že takové kovové konstrukce často neplní svou funkci. Ukazují se jako účinné pouze za specifických okolností a při útocích dronů s menšími výbušnými náložemi.

V tomto případě je navíc na fotografii vidět, že Rusové na T-90M namontovali neobvykle velké množství dodatečných ochranných prvků, které mohou ztížit obsluhu samotného tanku nebo vestavěných kulometů, či dokonce představovat smrtelnou past pro posádku (např. při přestřelce). Kromě toho takové úpravy zvětšují siluetu tanku, takže je snadněji zjistitelný z dálky.

Tank T-90M je vybaven kanonem 2A46M-5 ráže 125 mm s moderním systémem řízení palby Kalina a dvěma kulomety – ráže 7,62 mm a ráže 12,7 mm. Má také reaktivní pancíř Relikt, který chrání korbu a věž stroje. O pohon tohoto stroje se mezitím stará motor o výkonu 1 000 koní. Ten mu umožňuje zrychlit na přibližně 65 km/h, píše web Army Recognition.

Ukrajincům se podařilo nejen vyřadit některé stroje tohoto typu. Z prohlídek zabavených exemplářů vyplynuly závěry, které jsou v rozporu s pyšnými názory Rusů. Ukrajinci dokonce prohlásili, že T-90M Proriv byl „neúspěchem namísto průlomu“.

Mezi nedostatky T-90M uváděli motor, který je slabší, než udává specifikace, nekvalitní mikroelektroniku a potíže s radiokomunikací.

Zdroj: redakce, armyrecognition.com