Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Příběh Velikonočního týdne

Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Zelený čtvrtek
Velikonoce jsou svátky jara

28. 03. 2024

28. 03. 2024

Květná neděle: Start do týdne plného očekávání

Květná neděle otevírá dveře celého Velikonočního týdne. Je to den, kdy si připomínáme příjezd Ježíše do Jeruzaléma. V mnoha městech a vesnicích se pořádají průvody, a domovy se zdobí ratolestmi, jako symbol požehnání a ochrany.

Modré pondělí a Šedivé úterý: Domácí přípravy

Po slavnostní neděli přichází dny, které jsou jako stvořené pro jarní úklidy a přípravy. Modré pondělí a Šedivé úterý nás nabádají, abychom otevřeli okna, pustili do domu čerstvý vzduch a udělali místo novým začátkům.

Škaredá středa: Poslední šance pro úklid

Středa uprostřed Velijonočního týdne je posledním dnem, kdy ještě můžeme dokončit to, co jsme nestihli v předchozích dnech. Je to jakési finální kolo jarního maratonu, po kterém následuje klid a očekávání hlavních svátečních dnů.

Zelený čtvrtek: Příběhy a tradice

Co zeleného dnes budete mít k obědu vy?

Na Zelený čtvrtek se vzpomíná na Poslední večeři a je to den plný symbolů a tradic. Doporučuje se jíst zelenou stravu a oblečení v zelené barvě má přinést štěstí a zdraví. Večer už se cítí nadcházející ticho a vážnost.

Velký pátek: Den zamyšlení

Velký pátek je dnem, kdy si připomínáme oběť Ježíše Krista. Je to den plný ticha, modlitby a půstu, který nás vede k zamyšlení nad obětí a láskou, jež mění svět.

Bílá sobota: Ticho před bouří radosti

Bílá sobota je dnem klidu, poslední přípravy na vrcholné oslavy. Pečeme, malujeme vajíčka a chystáme vše pro nedělní svátek. Je to tichý den plný očekávání.

Boží hod velikonoční: Vítězství života

Neděle je dnem plným oslav a radosti, kdy se setkávají rodiny a přátelé. Velikonoční neděle je největším křesťanským svátkem, v tento den Kristus vstal z mrtvých a přinesl naději a příslib nového života všem křesťanům. Pro ateisty jsou velikonoce zejména svátkem spojeným s příchodem jara, znovuzrozením a probuzením přírody.

K TÉMATU  Britská princezna Kate bojuje s rakovinou

Velikonoční pondělí: Veselé ukončení

A nakonec, pondělí přináší veselé zakončení celého Velikonočního týdne s tradicí pomlázky. Den, kdy se setkáváme s přáteli a rodinou, vyměňujeme si vajíčka a užíváme si poslední chvíle sváteční atmosféry.

Takto, každý rok, prožíváme období plné tradic, které nás spojují s příběhem, jež je starý tisíce let, a přesto stále živý a plný radosti. Velikonoce jsou časem, kdy se zastavíme, podíváme se kolem sebe a uvědomíme si krásu života a přesně taková je tradice Velikonočního týdne.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Velikonoční seriál: Hody, hody, doprovody na Velikonoční pondělí



Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.
Objevte skryté erotogenní zóny. Proč? Muži milují ženy, které se v posteli nestydí. Když se muž potká v ložnici s nespoutanou ďáblicí, je schopen mít ji v hlavě ještě několik let poté. Postelové scény se pak se zájmem vypráví na pánských večírcích. Ačkoli můžete namítat, milenka tohoto ražení je schovaná v každé z nás a je jedno, zda jste otrkaná lvice salónů nebo věrná manželka. Naučte se pomocí jednoduchých triků ovládat partnerovo tělo a odpoutejte se od všednosti dní.
Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.
Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Ráda darujete, nebo naopak dostáváte květiny? Pak vás jistě bude zajímat, jaký význam jednotlivé květiny mají. Někdy se může dokonce stát, že obdarovaná osoba ví, jakou má která květina symboliku, a může ji tak váš výběr dokonce i urazit. Ptáte se proč? Pak čtěte dál.
Kdo by dnes neznal zlatý devadesátkový hit jménem ledvinky. Během devadesátých let se jednalo o velice stylový kousek, který se nejčastěji kombinoval s batikovanými tričky a zvonovými kalhoty, případně se stejnými kalhotami a halenkou se zvonovými rukávy. Když se však ledvinky najednou stáhly z trhu, mnohé ženy to sice oplakaly, ale nakonec se se skutečností smířily - ledvinky už zkrátka nejsou v módě. Jejich žhavé kousky byly odhozeny do koše nebo zapadly hluboko do skříně. Jenže to je škoda. Každý módní trend totiž jednou ožije a ledvinky opravdu nejsou výjimkou.
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Ptáte se, jak souvisí zrak s životním stylem? Můžeme jej ovlivnit, například stravou, pitným režimem, (ne)kouřením, ne(stresováním se), fyzickou aktivitou? Na otázku, jak souvisí zrak s naším životním stylem a jak chránit svůj zrak, nám odpověděla primářka oční kliniky.
A když už ne život, tak tvář rozhodně ano. Obočí je stejně důležité jako naše rty, nos nebo oči. Proto bychom mu také měly věnovat náležitou pozornost. Ale co laminace obočí vlastně je?
Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.

Výběr článků

Japonští šéfkuchaři vědí, jak zacházet s nožem. Zákazníci restaurace obvykle nevidí, jak vypadá taková práce v rukou profesionála. Řezání, krájení nebo sekání, správný šéfkuchař dokáže s ostrou čepelí doslova kouzlit. Krájet maso, ovoce i zeleninu zvládají tihle šéfkuchaři s chirurgickou přesností a je radost se jim dívat pod ruce.
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.

Nepřehlédněte

Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek