Ztráty zahraničních společností za stažení z ruského trhu přesáhly 107 miliard dolarů

Ztráty zahraničních firem způsobené odchodem z ruského trhu po únoru 2022 přesáhly 107 miliard dolarů, uvádí agentura Reuters, jejíž novináři analyzovali zprávy společností.

Podle informací agentury je takový objem ztrát spojen s ušlými příjmy a odepsáním ruských aktiv z rozvah firem. Nové údaje podle agentury ukazují rozsah finančních ztrát globálního podnikového sektoru po zahájení operace na Ukrajině v únoru 2022.

»Společnosti, které se stále snaží opustit Rusko, budou pravděpodobně čelit dalším obtížím, budou nuceny provést velké odpisy aktiv a utrpět velké ztráty,« cituje agentura Reuters Iana Masseyho z poradenské společnosti S-RM.

Podle zprávy Yale School of Management citované agenturou opustilo ruský trh za poslední dva roky přibližně 1000 zahraničních společností. Zároveň si stovky z nich zachovaly svou přítomnost, včetně francouzského konglomerátu Auchan a italského výrobce oblečení Benetton Group. Agentura dodává, že mnozí zahraniční výrobci rychloobrátkového zboží nehodlají ukončit své podnikání v Rusku s tím, že jejich výrobky jsou pro běžné ruské spotřebitele potřebné.

Objem ztrát zahraničních společností v důsledku stažení z ruského trhu se od posledních výpočtů, které agentura zveřejnila v srpnu 2023, zvýšil o třetinu. Tehdy činil 80 miliard dolarů.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy