Češi plánují další investice do „velkolepé sedmičky“

Průzkum
Podle údajů z nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) obchodní a investiční platformy eToro plánuje silná většina (56 %) českých investorů svou investici do nejpopulárnějších technologických akcií ještě navýšit, nebo svou alokaci ponechat bez zásahů. Společnost o tom informovala redakci portálu Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz).
Čeští investoři podle průzkumu společnosti eToro plánují navýšit své investice v sedmi velkých amerických technologických akciích. Ilustrační foto: FAEI.cz

I z předešlých průzkumů, jich se celosvětově účastní deset tisíc retailových investorů, vyplynulo, že Češi silně podporují technologický průmysl a věří v jeho budoucnost. Pro možnost vybrat si své zisky se naopak rozhodlo 11 procent tuzemských investorů.

Uvedli, že letos plánují prodat část svých podílů ve „velkolepé sedmičce“ (ta zahrnuje společnosti Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Nvidia a Alphabet, pozn. red.), čímž si zajistí zisky a sníží alokaci do těchto akcií, které dominují trhu.

Drobní čeští investoři budou v roce 2024 nejčastěji dávat přednost technologickému sektoru (19 %) a finančním službám (10 %). Současně nadále roste zájem investorů o akcie související s umělou inteligencí. V letošním prvním čtvrtletí plánovalo do tohoto odvětví investovat 40 procent z českých investorů, zatímco 30 procent tyto akcie již drží.

PSALI JSME:
Výhled na 1. čtvrtletí 2024 (2.): Všechno je to o recesi

Právě téma zavádění umělé inteligence je jedním z hlavních důvodů, proč si čeští investoři vybírají technologické akcie z velkolepé sedmičky, tento důvod uvedla více než třetina respondentů (34 %). Další třetina oslovených v průzkumu (33 %) uvedla jako další z důvodů silný růst zisku uvedených firem. Společná cena jejich akcií totiž od ledna 2023 vzrostla o 90 procent.

Podle studie eToro většina českých drobných investorů upraví svou strategii s ohledem na měnící se ekonomické prostředí, přičemž 58 procent z nich plánuje rebalancovat svá portfolia před předpokládaným snížením úrokových sazeb v USA a před potenciálním obratem na trhu. Mladší investoři mají v tomto směru vedoucí postavení.

Celkem 69 procent investorů ve věku 18-34 let uvedlo, že již provedlo nebo provede rebalancování svého portfolia před snížením sazeb, zatímco u osob starších 55 let je to méně, a to 50 procent. Mezi těmi, kteří plánují rebalancovat svá portfolia, bude nejčastější změnou zvýšení investic do akcií (49 %), následované držením menšího množství peněz v hotovosti (41 %).

PSALI JSME:
Češi často trpí předsudky, že investování je pouze pro bohaté

Letní snížení úrokových sazeb centrální banky USA (Fed) podpoří ekonomiku, růst zisků a ocenění akciových trhů. „Zároveň povede k výrazné rotaci od amerických a velkých technologických akcií směrem k ekonomicky citlivějším a levnějším oblastem, jako jsou nemovitosti, akcie s malou tržní kapitalizací, Evropa a rozvíjející se trhy,“ informoval redakci FAEI.cz analytik eToro Paweł Majtkowski.

Mileniálové a generace Z se podle něj museli ve svém raném dospělém věku vyrovnat s několika bouřlivými zkušenostmi, jako jsou důsledky globální finanční krize a celosvětové pandemie. „To by mohlo vysvětlovat, proč jsou mladší investoři nejpružnější, pokud jde o úpravu svých portfolií ve světle velkých ekonomických změn,“ uvedl Majtkowski.

„Kromě toho,“ tvrdí analytik, „mladší investoři vykazují zvýšenou úroveň sofistikovanosti svých investičních dovedností tím, že včas rozpoznávají okamžiky příležitostí a přijímají opatření.“ To potvrzuje i fakt, že nejmladší věkové skupině 18-34 let se nejlépe daří dosáhnout svých investičních cílů (68 %). Čtvrtina mladých investorů očekává roční návratnost mezi šesti a devíti procenty.

PSALI JSME:
Třetina teď Čechů lituje, že neinvestovala, když mohla

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Portfolio lze diverzifikovat i pomocí deviz

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX, forex, pozn. aut.) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.