Bilance 2023: Reálné příjmy klesly, zisky podniků šly nahoru, do ciziny odteklo přes 400 miliard

Český statistický úřad dnes ve svém dalším zpřesnění vylepšil data o vývoji tuzemské ekonomiky v uplynulém roce a v jeho posledním čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) se za celý rok snížil »jen« o 0,2 procenta, ačkoliv na počátku března ČSÚ ještě uváděl pokles o 0,4 %. V samotném 4. čtvrtletí HDP proti předchozímu kvartálu vzrostl o 0,4 % (odhad z 1. března zněl +0,2 %) a meziročně se zvýšil o 0,2 % (odhad -0,2 %). Statistici data zpřesnili po zapracování nových údajů za vládní instituce. Ani vylepšená statistika však nic nemění na skutečnosti, že se tuzemská ekonomika za vlády současné pětikoalice vlády ještě jako jediná v Evropské unii nedostala ani na předcovidovou úroveň.

ČSÚ dnes také zveřejnil data o situaci domácností a podniků v loňském roce.

České domácnosti moc důvodů k jásotu neměly

Reálné příjmy domácností na obyvatele loni proti roku 2022 klesly o 2,5 % a reálná spotřeba domácností na obyvatele se snížila o pět procent.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl loni hodnoty 44 254 korun a oproti roku 2022 reálně klesl o 1,7 %.

Míra úspor dosáhla 18,6 % a byla o 2,2 procentního bodu vyšší než v roce 2022. Míra investic sektoru domácností loni činila 7,5 % a klesla tak o 0,9 bodu.

Míra zisku podniků zůstala nad průměrem EU

Míra zisku nefinančních podniků loni dosáhla 48,6 %, což bylo o 1,5 bodu více než před rokem. Zůstala tak nad průměrem EU, kde dosahuje přibližně 40 %. Také v nominálním vyjádření zisky meziročně stouply, navzdory růstu mzdových nákladů, které se zvýšily meziročně o 7,9 %. Míra investic se proti roku 2022 snížila o 0,3 bodu na 28,9 %.

V dividendách odteklo do ciziny 409 mld.

Zisky ze zahraničních investic dosáhly podle statistiků 409 mld. Kč. »Zisky zahraničních vlastníků korporací dosáhly 5,6 % HDP. Ve formě dividend si zahraniční vlastníci rozdělili téměř 290 mld. Kč a reinvestováno bylo téměř 120 mld. Kč. Tento vývoj odráží vysokou ziskovost přímých zahraničních investic v ČR,« sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Odliv důchodů ze zisků byl podle statistiků částečně kompenzován přílivem důchodů ze zahraničí, zejména příjmy ze zaměstnání a dotacemi. Záporné saldo prvotních důchodů se zahraničím se meziročně zlepšilo o 106 mld. Kč na -203 mld. Kč.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy