BIS odhalila ruskou síť v Praze. Podpláceli politiky z mnoha zemí

Přidat na Seznam.cz

Česko – Česká civilní kontrarozvědka, Bezpečnostní informační služba (BIS), odhalila síť organizovanou Ruskem, která se snažila ovlivnit volby do Evropského parlamentu. Podle českých médií měla odhalená síť ovlivňovat politiky v šesti zemích – Polsko, Maďarsko, Německo, Francie, Belgie a Nizozemsko.

BIS oznámila, že se jí podařilo odhalit a zmapovat aktivity Ruskem financované vlivové sítě působící v České republice. Operace BIS odhalila, jakým způsobem Rusko uplatňuje svůj vliv na území země Evropské unie a jak se snaží ovlivňovat politické procesy v našich zemích – bylo napsáno na oficiálním profilu služby na síti X.

Fiala rozšiřuje sankční seznam

Premiér Petr Fiala po středečním jednání vlády za účasti šéfa BIS Michala Koudelky uvedl, že po obdržení informací od služby kabinet rozhodl o zařazení dvou osob a jedné firmy na český sankční seznam. Bližší podrobnosti k případu Fiala neuvedl.

Na Viktora Medvedčuka a Arťoma Marčevského, podnikatele a politiky ukrajinského původu s úzkými vazbami na Kreml, byly uvaleny české sankce. Sankce byly uvaleny i na společnost Voice of Europe, kterou Medvedčuk využívá a která je v České republice registrována. Další podrobnosti nebyly zveřejněny. Zařazení na seznam bylo zdůvodněno „prosazováním zahraničně-politických zájmů Ruské federace a politickou a propagandistickou činností namířenou proti územní celistvosti, nezávislosti, stabilitě a bezpečnosti Ukrajiny“.

Redakce portálu Deník N, která oslovila zdroje obeznámené s případem, napsala, že peníze dostali v Praze politici protisystémové německé AfD. Dostat peníze měli i politici z dalších evropských zemí. Bez dalších podrobností zdroje uvedly, že kromě Německa šlo o Francii, Polsko, Belgii, Nizozemsko a Maďarsko.

Sankcionované společnosti byl zmrazen majetek a nemůže převádět žádný majetek do zahraničí. Formálně však její činnost v České republice zakázána nebyla.

Zdroje: platforma X, Deník N