Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Smetana se zastala Kluse: Byla jsem naivní a Jordy měl pravdu. Izrael předvádí totální masakr

    Palestinsko-izraelský konflikt v posledních týdnech rezonuje už i českým showbyznysem. Po sérii vyjádření a také účasti na propalestinské (či spíše protiizraelské) demonstraci rozvířil emoce hudebník Tomáš Klus, vůči kterému se snesla i poměrně ostrá vlna kritiky. To se nelíbí kolegyni z hudební branže Emmě Smetaně. „Já byla naivní, izraelští vojáci předvádí totální masakr,“ napsala a přiznala, že u nich doma bylo prý po 7. říjnu dusno.

    Smetana se v obsáhlém vyjádření, týkajícím se dění v pásmu Gazy, nejprve vyjádřila na obranu Tomáše Kluse. Nechápe prý, proč je atakován za svoje názory, když jsou čistě humanitárního rázu.

    „Chtěla jsem dnes zavolat Tomášovi a říct mu, že má naši plnou podporu. Způsob, jakým je atakován pro své čistě humanitární postoje, je naprosto zarážející chucpe,“ napsala Smetana.

    Herečka a zpěvačka rozhodně ke konfliktu má co říct. Minimálně s ohledem na rodinné vazby.

    „Můj tatínek se narodil do židovské rodiny a vychoval mě ve 100% proizraelském duchu. Druhý muž mého života se narodil s palestinským tatínkem a izraelským pasem. Oba naši tatínci by dnes stáli v průvodech, volali by po příměří, můj tchán Masaud by vykřikoval, že Netanjahu je sráč a můj tatínek by asi jen tiše slzel a myslel na ty děti,“ míní Smetana.

    Emma Smetana a Jordan Haj

    Přiznala dokonce, že u nich doma bylo po 7. říjnu, kdy teroristé z Hamásu spáchali barbarský útok na izraelské civilisty, především ženy a děti, poměrně napjatá atmosféra.

    „Prvních pár týdnů po 7. říjnu u nás doma bylo dusno. Já tvrdila, že Izrael nemá po tom nepopsatelně odporném útoku na výběr. A že Hamás „holt“ používá živé štíty a že když se to zvrtne a v Gaze umřou nevinní lidé, mohou za to opět jen teroristé. Věřila jsem, že izraelští vojáci provedou jen „striktní minimum“, budou brát ohled na mezinárodní právo, nebudou devastovat civilní obyvatelstvo Gazy víc, než bude absolutně nutné pro zničení Hamásu.Jordy se bohužel nemýlil, když předpovídal TOTÁLNÍ odvetný masakr - nelítostný, v počtu obětí naprosto disproporční,“ prohlásila.

    Zvláštní shoda okolností.
    Chtěla jsem dnes zavolat Tomášovi a říct mu, že má naši plnou podporu. Způsob, jakým je atakován pro své čistě humanitární postoje, je naprosto zarážející chucpe.

    Můj tatínek se narodil do židovské rodiny a vychoval mě ve 100% proizraelském duchu. Druhý muž mého života se narodil s palestinským tatínkem a izraelským pasem. Oba naši tatínci by dnes stáli v průvodech, volali by po příměří, můj tchán Masaud by vykřikoval, že Netanjahu je sráč a můj tatínek by asi jen tiše slzel a myslel na ty děti…

    Prvních pár týdnů po 7.říjnu u nás doma bylo dusno. Já tvrdila, že Izrael nemá po tom nepopsatelně odporném útoku na výběr. A že Hamás “holt” používá živé štíty a že když se to zvrtne a v Gaze umřou nevinní lidé, mužou za to opět jen teroristé. Věřila jsem, že izraelští vojáci provedou jen “striktní minimum”, budou brát ohled na mezinárodní právo, nebudou devastovat civilní obyvatelstvo Gazy víc, než bude absolutně nutné pro zničení Hamásu.
    Jordy se bohužel nemýlil, když předpovídal TOTÁLNÍ odvetný masakr - nelítostnej, v počtu obětí naprosto disproporční.

    Omlouvám se a stydím se! K čemu jsou mi dva magistry z politologie, když jsem předvedla takhle naivní odhad? Nebylo to poprvé ani naposled. Brexit. Trump. Ukrajina. Navalnyj. I did not see it coming.

    ANO. Stát Izrael je obklopen nepřáteli. A je dobře, že česká politika historicky stojí na jeho straně.
    Jsem proizraelská. Ale taky mj. proti ilegálním osadám na Západním břehu.

    NE, aktuální operaci v Gaze podpora nenáleží. Její legitimita vyprchala s posledním výdechem desetitisíců nevinných. Díváme se na humanitární katastrofu obřích rozměrů. Umírají děti se stejně nevinným srdcem jako mají ty naše. Jako Lennonka a Arielka, obě krví arabky i židovky.

    Tomášovi jsem nakonec nevolala. Nevěděla jsem, co mu nabídnout kromě slov, kterými od boku střilí kdekdo.
    Načež mi večer od jeho Tamary a od Eleny, společné kamarádky, přišla výzva. Česká výzva, kterou bude od soboty moct podepsat každý, kdo soucítí rovnoměrně - bez ohledu na rasu, náboženství atd. Ten text bych sama napsala trochu jinak. Ale volba slov je druhořadá, když hoří. Sdělení je jediné možné. Podepisuju. ZASTAVTE TO.

    @tomas_klus

    25. března 2024 v 22:21, příspěvek archivován: 27. března 2024 v 17:02

    „Omlouvám se a stydím se! K čemu jsou mi dva magistry z politologie, když jsem předvedla takhle naivní odhad? Nebylo to poprvé ani naposled. Brexit, Trump, Ukrajina, Navalnyj,“ vyjmenovala Emma Smetana své omyly.

    Fotogalerie