Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Máme tady zájezd all inclusive, který je přesně vyměřený na počet roků, dní, vteřin, a nikdo nedostane ani o chlup navíc,“ říkával s oblibou. „Bylo by mrzuté, kdybychom i jen pár hodin prosmutnili třeba kvůli prkotinám. To přece za to nestojí. Nikdo a nic nestojí na světě za to, abychom se pro to trápili. Pokud nejde o život, tak nejde o nic,“ upozorňoval.

Sám sebe tituloval ministr rozkoší a používal jméno Dan Nekonečný. Narodil se ale v roce 1966 v Boskovicích jako Daniel Konečný. Jeho vlastní „all inclusive zájezd“ skončil před pěti lety, 26. března 2019. To je alespoň datum, kdy byl nalezen mrtev v pronajatém domě v pražských Řeporyjích.

Za 52 let svého života dosáhl minimálně jedné věci: Těžko byste našli někoho, kdo ho neznal. Už kvůli jeho zlaté image a donekonečna drnčícímu „er“.

Dva roky studoval herectví na DAMU. Pak vystřídal několik povolání, která s kumštem moc společného neměla. Pracoval v porodnici i na hřbitově.

Dan a jeho DNA

Jako zpěvák začínal v kapele Laura a její tygři. V roce 1990 založil vlastní skupinu Šum svistu. Možná si ještě vybavíte hity Sexy Hafanana nebo Jsem bos. Nezapomenutelná je ale pro pamětníky atmosféra šumáckých koncertů. Dan dělal vše pro to, aby působily jako pravý brazilský karneval.

To byl také jasný vzkaz pro všechny dramaturgy televizní zábavy. Bez excentrického umělce se jednu dobu neobešla žádná estráda (pardon: show).

Jak by také ne, když jeho „misí na zemi od přírody, vesmíru a stvořitele bylo přebírat úřad slunce ve chvíli, kdy je zamračeno, rozveselovat srdce, pohladit duše všech, kteří touží po lásce a štěstí“, jak to sám formuloval se skromností sobě vlastní. Říkával tomu DNA – Daniel Nekonečný Afrodiziakum.

Dýška nedával, v taxíku prý šňupal kokain

Jako herec účinkoval například v televizní sérii Historky od krbu (1994) nebo ve filmech Eliška má ráda divočinu (1999) a Jak se krotí krokodýli (2006).

Když se v médiích objevila zpráva o jeho náhlé a rozhodně předčasné smrti, spekulovalo se o tom, jaký podíl na ní mohly mít alkohol a drogy. Dohady přiživilo například svědectví taxikáře, který jej často vozil domů a deníku Blesk tvrdil, že Nekonečný sice „nedával dýška, o to víc ale na zadním sedadle šňupal koks“.

Pravděpodobnější ale je, že smrt, k níž zřejmě došlo několik dní před nálezem těla v koupelně pronajatého domu, zavinil Danův neléčený vysoký tlak.

„Občas si stěžoval, že má infarktové stavy, ale přičítal to únavě z vystoupení a také epilepsii, se kterou se léčil,“ popsala Blesku jeho dlouholetá přítelkyně Zuzana Kardová. „V domě jsem našla lék, který bral na epilepsii. Na vysoký tlak tam nic nebylo. A ani nikdy neříkal, že by se s tím léčil. Kdyby to věděl, tak by tady s námi pořád byl,“ domnívala se Kardová.

I poslední rozloučení s ním, které proběhlo 4. dubna 2019, vypadalo spíš jako karneval. Smuteční síň krematoria v pražském Motole zaplnily spoře oděné tanečnice, ke stropu sršel oheň a jiskry.

Posledním filmem Dana Nekonečného byla Jakubiskova Perinbaba a dva světy. Zahrál si v ní potulného kouzelníka a komedianta. Vzhledem k tomu, že film se připravoval několik let, jeho nedávné premiéry se už nedožil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám