ANO navrhuje vytvoření druhého důchodového pilíře spojeného s investicemi

Vládní koalice a opoziční hnutí ANO se shodují v tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Po dnešní schůzce se zástupci obou táborů to řekl prezident Petr Pavel. Věc ale není tak jednoznačná. ANO chce k věku odchodu do důchodu ještě další analýzy. Zároveň navrhuje vytvořit druhý penzijní motivační pilíř, jehož garantem by byl stát.

Nelze nekonat, to je podle Pavla hlavní bod, na kterém se koalice s hnutím ANO a prezidentem dnes shodli. »Udržitelnost důchodového systému vyžaduje zásahy,« řekla hlava státu po schůzce, které se za vládní tábor zúčastnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a za hnutí ANO předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, stínový premiér Karel Havlíček a stínový ministr práce Aleš Juchelka.

»Shodli jsme se na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat, debatu povedeme o tom, jakým způsobem se bude vypočítávat věk odchodu do důchodu a jakým způsobem se bude schvalovat, jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus, nebo se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích,« uvedl Pavel. Pokračovat bude podle něj také debata na téma náročných pracovních míst a jejich náplně.

Prezident zdůraznil, že důchodová reforma je věc, jež výrazně přesahuje horizont jedné i více vlád a která bude ovlivňovat životy občanů na desítky let dopředu, a proto také vyžaduje velkou odpovědnost politiků, kteří se na jejím vypracování podílejí. »V případě, že by se důchodová reforma stala pouhou položkou na bojišti politických stran, tak v případě neúspěchu těchto jednání tím, kdo by prohrál, by nebyla konkrétní politická strana nebo vláda, ale byli by to všichni občané naší země,« uvedl Pavel.

V podobných debatách o důchodové reformě s vládou i opozicí chce pokračovat. Další jednání se uskuteční v pondělí 22. dubna.

Jurečka slíbil, že vláda do této schůzky neprojedná návrh důchodové reformy. »Potom se uvidí, jestli se dokážeme posunout,« dodal.

Ministr řekl, že je otevřený debatě o mechanismu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu. »Jestli to má být dlouhodobý mechanismus, který nebude už mít nějakou možnost revize ze strany budoucích vlád, je k debatě,« poznamenal. »Důležité je, abychom změnami odkázali garantovat, že ten systém z pohledu financí bude dlouhodobě udržitelný,« dodal Jurečka.

O věku odchodu do důchodu se ještě musí jednat

Pro hnutí ANO je zcela zásadní vytvoření druhého, motivačního důchodového pilíře spojeného s investicemi, řekl Havlíček. Dodal, že by fond mohl investovat do jaderné energetiky, infrastruktury či bydlení. »Byl by pro občany jasnou zárukou, že o peníze nepřijdou,« uvedl Havlíček. Současně by podle něj nastal přiměřený efekt zhodnocení úspor a stát by získal zdroje na budování infrastruktury. »Bez toho nemůžeme hovořit o důchodové reformě,« shrnul Havlíček. Podle Jurečky je druhý pilíř věcí k debatě, je prostor o něm jednat ještě v tomto volebním období.

Hnutí ANO podle Schillerové potřebuje materiál, který pravidelně v pětiletém intervalu schvaluje vláda, aby mohlo na základě čísel jednat o věku odchodu do důchodu. »Bavili jsme se o způsobu, jakým to nastavit. Zda nastavit strop, což by byla spíš pro nás cesta, zda zachovat pětiletý interval, nebo tam nechat automatiku, kterou navrhuje ministr práce,« řekla.

Jurečka by měl na příštím setkání předložit i svoji představu harmonogramu legislativního procesu. Pavel počítá s tím, že jednání bude na stejném půdorysu jako dnes. K případnému pozvání zástupců druhého opozičního hnutí SPD prezident uvedl, že nikoho nediskvalifikuje, záleží ale na tom, s jakou aktivitou a iniciativou k věci SPD přistoupí.

Vládní koalice počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či s dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Opozice část záměrů i podobu opatření dříve kritizovala a odmítala, a to hlavně zvyšování věku či nižší nové penze.

(jad)

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Já zas navrhuji návrat věku pro odchod do důchodu na 60 let pro muže a podle počtu dětí pro ženy. Vzhledem k rostoucí produktivitě výroby je to zcela reálné, když nás přestanou okrádat. Spořit a investovat si může každý individuálně.

  2. Jak dopadne něco, na čem se podílí křivopřísežník ?
    Kdo volí ANO, vyjádřuje přání aby aby předčasná smrt těch kdo pracují zvýšila příjem těch kdo na těch mrtvých pracujících parazitují a budou bohatnout. Před r. 1989 chodili muži do důchodu v 60 letec, některé profese v 55 letech, ženy v 55 letech.
    Po porážce ČSSR ve studené válce převedli velkostatkáři, včetně etničtí feudálů přírodní zdroje do svého vlastnictví , Z daní. placených těmi, kdo pracují, se zmocnil DOTACÍ -4000 Kč ( ale i více ) z , každého hektaru zemědělské půdy které se zmocnili. Ty peníze berou důchodcům, ze sociálních služeb, ze zdravotnictví. Před r. 1989 byly příjmy na důchody , mimo jiné, získávány také z práce pracujících s využitím výrobních prostředků . Výrobní prostředky , po r. 1989 , převedli do svého vlastnictví kapitalisté, zejména zahraniční -Meopta Přerov, Milo Olomouc, Galena Opava, Ústav sér a očkovacích látek, Oděvní průmysl Prostějov, Nová huť KLementa Gottwalda a spousta dalších. Prostředky vytvořené v těchto výrobních prostředcích pracujícími přestaly být využívány mimo jiné pro důchody a staly se příjmem kapitalistů.a těch, kdo jim slouží. .
    Kůň musel táhnout dokud nepadl, potom ho drožkář nebo sedlák odvezl na jatka. No a DĚLNÍK na tom bude, podle Babiše , Jurečky a dalších kapitalistů, zejména zahraničních nebo feudálů, stejně jako ten kůň.

  3. Fiala a Rychetského Pětikoalice a Pavel spolu s ANO doufají, že lidi dřív umřou po prodloužení odchodu do důchodu a pak se jim žádný důchod nebude muset vyplácet.
    Fiala a Rychetského Pětikoalice a Pavel důchodce okradli ve zločinném spolčení s Baxovým Ústavním soudem a teď nalezli způsob, jak nanovo okrást lidi v ČR.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy