ČTK

28. 3. 2024

Opoziční hnutí ANO navrhuje přidat do reformy penzí nový fond ke spoření se státní garancí, tedy takzvaný druhý důchodový pilíř. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou kroky k zajištění udržitelnosti systému penzí v Česku k diskusi a je prostor hledat řešení ještě v tomto volebním období. Zástupci ANO a Jurečka to řekli dnes po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem. Hlava státu na tiskové konferenci uvedla, že souhlasí s opozicí v tom, že rozpracování druhého pilíře je nezbytné. Druhý důchodový pilíř v Česku už byl, někdejší vláda ČSSD, ANO a lidovců ho zrušila.

„Je to pro nás zcela zásadní věc, musí se vytvořit druhý pilíř, motivační, který bude spojen s investicemi, garancemi státu,“ uvedl první místopředseda ANO Karel Havlíček. Dodal, že by fond mohl investovat do jaderné energetiky, infrastruktury či bydlení. Stát by střadatelům zaručil, že o své peníze nepřijdou a že se jejich vklad zhodnotí, řekl Havlíček.

Podle prezidenta vládní návrh důchodových změn pokrývá část systému penzí a zaměřuje se na první důchodový pilíř, reforma by ale měla být komplexnější. Pavel uvedl, že se shoduje s opozicí v tom, že by se měl druhý pilíř rozpracovat.

Ministr práce řekl, že doplnění kroků k větší stabilizaci systému penzí a vytvoření prostoru pro zabezpečení na stáří je „určitě k debatě“. Vidí prostor hledat řešení ještě v tomto volebním období. „Je tady evidentně poptávka, abychom lidem s časovým horizontem 20, 25 let jako stát byli schopni garantovat, že dokážeme prostředky zhodnotit,“ míní šéf resortu práce. Podle něj „dává logiku“ využít na investice peníze od lidí, jimž stát zaručí návratnost.

Druhý důchodový pilíř ke spoření na stáří v Česku před lety prosadila tehdejší vláda Petra Nečase (ODS). Následující vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž bylo vedle ČSSD i ANO a lidovci, ho v dalším volebním období zrušila. Se zřízením státního či veřejnoprávního fondu počítá nynější pětikoaliční vláda ve svém programovém prohlášení, návrh ale nepřipravila. S nápadem zřídit národní fond, v němž by za vklady ručil stát a kde by výnosy pokrývaly aspoň inflaci, přišli před pěti lety Piráti.

Do zrušeného druhého pilíře mohli lidé před několika lety přesměrovat do svých úspor na stáří část důchodových odvodů, k tomu museli přidat pak ještě další peníze ze svého. Havlíček ČTK řekl, že s podobným krokem návrh ANO nepočítá. „To bychom přehodili něco z jednoho šuplíku do druhého. Ten systém musí být nastaven tak, že tam přitečou nové zdroje, nové peníze,“ uvedl místopředseda hnutí.

ANO připraví podrobnější obrysy návrhu do příštího jednání na Hradě, které se uskuteční 22. dubna. Podle Havlíčka se do voleb nestihne návrh prosadit. „Je vyloučené, aby se to zodpovědně připravilo, ale dá se na tom začít pracovat za naší podpory. Dá se to překlopit do dalšího volebního období,“ řekl Havlíček. Dodal, že normu musí připravit vládnoucí koalice.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."