Vojáci EU definitivně odejdou z Mali, výcviková mise končí. Africká země posiluje vztahy s Ruskem

Z afrického Mali odejdou poslední vojáci ze zemí Evropské unie. Členské státy se totiž nedohodly na prodloužení výcvikové mise EU v Mali, jejíž mandát končí v polovině května. Ve čtvrtek to napsal španělský deník El País. V zemi je v rámci mise 160 vojáků, z nichž drtivou většinu tvoří Španělé. Krok podle listu otevírá dveře dalšímu posilování vlivu Ruska v této africké zemi.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malijští vojáci účastnící se výcviku v rámci mise Evropské unie (archivní foto)

Malijští vojáci účastnící se výcviku v rámci mise Evropské unie (archivní foto) | Foto: Paul Lorgerie | Zdroj: Reuters

Podle deníku El País se zástupci členských zemí při jednáních, jež se uskutečnila tento týden v Bruselu, nedohodli na prodloužení mise po 18. květnu, kdy její mandát končí. Silný vliv na rozhodnutí měl postoj Francie, která se odmítala podílet na pokračování mise, která začala v roce 2013.

Rusko nabízí africkým vládám podporu výměnou za nerostné zdroje. Zařizuje to Wagnerova skupina

Číst článek

Hlavním cílem výcvikové mise EU V Mali (EUTM) byl výcvik místních vojáků, čímž unijní státy pomáhaly Mali v boji proti islámským radikálům.

Ve srovnání s předchozími roky má mise v současnosti velmi omezený charakter. Pod velením španělského generála Santiaga Fernándeze Ortiz-Repise působí v zemi na 160 vojáků, z nichž 80 procent jsou Španělé.

Vztahy mezi misí a místní vojenskou juntou nebyly v posledních měsících snadné. Malijská vláda například po poslední rotaci zakázala unijním vojákům, aby si dovezli vlastní zbraně. Museli tak používat zbraně, které na místě zanechali jejich předchůdci.

V minulosti měla EUTM až 1000 příslušníků. Mise se až do konce roku 2022 účastnila i česká armáda a v EUTM sloužilo celkem na 1200 českých vojáků. Misi nějakou dobu i velel český generál.

Unijní státy začaly odcházet z Mali kvůli neshodám s tamní vojenskou juntou, která v zemi vládne od roku 2020. Ta do země povolala jednotky ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Analytici: Bezpečnost za zdroje. Rusové podporují Libyi, ale jen tak, aby na nich byla dál závislá

Číst článek

Na konci loňského roku fakticky skončila mírová mise Spojených národů MINUSMA, ve které sloužili vojáci z více evropských zemí, a své vojáky z bývalé kolonie úplně stáhla i Francie. Kvůli útokům islámských radikálů panuje v zemi od roku 2012 špatná bezpečnostní situace.

Vojenská junta se odvrátila od tradičních spojenců Mali a vsadila na těsnější spolupráci s Ruskem. Podle listu El País odchod posledních unijních vojáků otevře dveře k dalšímu posilování vlivu Moskvy v této západoafrické zemi.

Deník poukázal na středeční telefonát mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a šéfem malijské vojenské junty Assimim Goitou, ve kterém oba muži mluvili i těsnější spolupráci v boji proti terorismu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme