Občanka nově v telefonu: Co to pro nás bude znamenat?

Je to tady. Už v sobotu si můžete do svých mobilů stáhnout občanku. Znamená to, že ji s sebou už nebudete muset nosit. Ale pozor, můžete si ji uložit pouze do dvou mobilů. Některé úřady začnou elektronickou občanku uznávat již od pondělí, u většiny z nich, a to včetně policie, si ale budeme muset počkat až do července.

Reklama

Aplikaci si můžete stáhnout jak na telefony s androidem, tak na iPhone. Bude se jednat o náhradu za klasický občanský průkaz, který bude ale stále platit. Úřady i policie mají sice nařízeno používání eDokladů až od 1. července, někteří z nich budou elektronickou občanku dobrovolně přijímat již dříve. Policie se nechala slyšet, že by chtěla ověřovat elektronické doklady už od dubna.

Mluvčí Digitální informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová pro portál Novinky vysvětlila, že museli počkat na podpis prezidenta, po kterém vyjde zákon o právu na digitální služby ve sbírce a vstoupí v platnost. Aplikace eDoklady měla začít fungovat už s příchozím novým rokem, a právě z tohoto důvodu se její rozjezd zpozdil.

Pro získání elektronického občanského průkazu musíte mít samozřejmě platný klasický doklad. Aplikace si z evidence po vašem přihlášení převezme fotografii společně s podpisem ve stejné podobě, jakou máte na plastové kartičce.

Co musím udělat pro získání eObčanky?

Vlastně vůbec nic. Tedy pokud jste si zažádali o novou občanku po 1. červenci 2018. Pokud tomu tak není a máte prozatím starší občanku bez integrovaného čipu, stačí jen zajít na úřad a říct tam, že chcete stávající občanský průkaz kvůli eObčance vyměnit. Podle webu Digipodpis za výměnu zaplatíte 200 korun, v případě rychlejšího vydání pak 500 korun.

Jak se zaregistrovat do aplikace?

Abyste si mohli elektronický doklad pořídit, musíte se přihlásit pomocí některé formy digitální identity. Nejjednodušší bude bankovní identita. Následně bude zapotřebí ověření, při kterém musíte mít zapnutý internet. Jednat se bude o číselný pin dlouhý 4-8 znaků. Přihlašovat se budete moci také biometrickými údaji.

V aplikaci si můžete dohledat, které úřady umožňují komunikaci s eDoklady. Od pondělí tak můžete eObčanku předložit na ústředních úřadech, například ministerstvech, nebo dalších administrativních místech. Soukromé firmy zatím nebudou povinné přijímat elektronické doklady.

Sedm měsíců – tak dlouho zabral vývoj této aplikace, který stál přibližně deset milionů korun.

Jaké má eObčanka výhody?

Tou nejdůležitější funkcí každého dokladu, stejně tak eObčanky, je prokázání totožnosti. Dobrou zprávou je, že ji můžete používat po celé Evropské unii a současně se jedná o zcela platný cestovní průkaz, píše web Digipodpis.

Kromě toho umožňuje online přístup ke službám veřejné správy, tedy kompletní online komunikaci s úřady. Díky tomu všechny důležité pochůzky vyřídíte plně z domova. Nemusíte se tak strachovat, že zmeškáte úřední hodiny.

Integrovaný čip můžete navíc využít k vytvoření svého elektronického podpisu a dáte tak sbohem klasickému a mnohdy zdlouhavému procesu podepisování smluv či dokumentů.

Co si o tom myslí lidé?

Novinky zveřejnily také anketu, ve které se lidí ptali, zda si aplikaci do mobilních telefonů nainstalují. 68,1 % z nich tvrdí, že si ji určitě pořídí, 8,6 % si to ještě potřebuje rozmyslet a 23,3 % tuto aplikaci nechce. Hlasovalo zatím jen 31336 čtenářů.

Pod článkem se rozjela mohutná diskuze. „Celé to trpí stejnou chybou jako datové schránky: nebude povinnost soukromých firem to přijímat. Takže člověk s sebou bude dál tahat plastik,“ vyjadřuje se k eObčance jeden z diskutujících. „Já si nechám občanku vytetovat na prsa. Pro případ, že by se mi vybil mobil,“ poznamenává jiný čtenář Novinek. „Není praktičtější ji mít na čele?“ navazuje další komentář.

Najdou se i komentáře, které elektronické doklady vítají: „Konečně… hrozná ostuda, jak u nás ta digitalizace jde pomalu…“ A přidává se další: „No hurá. Doufám, že to propojí i s řidičákem a kartičkou zdravotní pojišťovny. Jen nechápu, proč to už není 10 let, ale až teď.“

Vyjádření Ivana Bartoše

Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a dlouholetý předseda České pirátské strany, také píše na platformě X o schválení aplikace eDoklady. Koncem listopadu 2023 prošel zákon o používání eDokladů třetím čtením. Bartoš v příspěvku vysvětluje, že občanka v mobilu bude dobrovolnou, nikoliv povinnou alternativou. Starší lidé, kteří používají staré mobilní telefony, tak mohou dále používat klasický doklad.

„A jak to bude fungovat? Stáhnete appku, aktivujete přes Portál občana a používáte!“ vysvětluje zjednodušeně Bartoš. Podle něj bude jednoduchá i deaktivace za předpokladu, že mobilní telefon ztratíte. Díky tomu vám nebude hrozit stejné nebezpečí, jako když ztratíte plastový doklad.

Ivan Bartoš dále uvádí, že budeme mít díky digitalizaci dokladů větší kontrolu nad našimi sdílenými údaji. Pokud budeme potřebovat prokázat, kolik nám je let, můžeme si v aplikaci eDoklady zvolit pouze sdílení tohoto údaje. Nikdo díky tomu nebude vědět, kde bydlíme, nebo kdy jsme se přesně narodili.

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroje: Novinky, Digipodpis

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama