Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. Oprávněně

Daniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0
Daniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0

Ve věku devadesáti let zemřel Daniel Kahneman, izraelsko-americký psycholog, jehož práce týkající se chyb a zkreslení lidského myšlení patří k největším objevům společenských věd za posledních sto let. Roku 2002 za ně získal Nobelovu cenu. Je pravděpodobné, že některé stěžejní Kahnemanovy objevy znáte, i kdybyste nikdy neslyšeli jejich jméno. A je úplně jisté, že se týkají i vašeho myšlení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lindě je třicet jedna let, je svobodná, přímočará a velmi chytrá. Vystudovala filozofii. Jako studentka se intenzivně zabývala otázkami diskriminace a sociální spravedlnosti a také se účastnila politických demonstrací. Vaším úkolem je seřadit podle pravděpodobnosti – od největší po nejmenší – scénáře jejího života:

  1. Linda je učitelka na základní škole.
  2. Linda pracuje v knihkupectví a chodí na jógu.
  3. Linda je aktivní ve feministickém hnutí.
  4. Linda je bankovní úřednice.
  5. Linda je pojišťovací poradkyně.
  6. Linda je bankovní úřednice a je aktivní ve feministickém hnutí.

Pokud jste jako většina lidí, bude u vás varianta

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nekrolog

Ekonomika, Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější