Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sankcionované strojírny ČKD Blansko skončily v insolvenci. Prodej akcií spřízněné společnosti prověřují úřady

Podnik s dlouhou tradicí koupil ruský majitel před čtrnácti lety. Foto: ČTK
Podnik s dlouhou tradicí koupil ruský majitel před čtrnácti lety. Foto: ČTK

Návrhem na insolvenci vyvrcholily potíže české strojírenské společnosti ČKD Blansko Holding. Společnost byla od roku 2022 zasažená protiruskými sankcemi, jejím vlastníkem je totiž ruská společnost Ťažmaš napojená na poslance Andreje Trifonova. Jedna z nejvýdělečnějších divizí podniku ale dál funguje. Tuzemské úřady zjišťují, jak je to možné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

ČKD Blansko Holding dlouhé roky patřil mezi významné tuzemské strojírenské společnosti, zaměřoval se především na odvětví energetiky. V roce 2022 na něj ale byly uvaleny sankce poté, co se Trifonov dostal na evropský sankční seznam. Ruský poslanec na něj zamířil mimo jiné kvůli podpoře ruské invazi na Ukrajinu.

Firma i pod sankcemi dále podnikala, ale nepříliš úspěšně. Z účetní závěrky za rok 2022 vyplývá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sankce proti Rusku

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější