Hlavní obsah

Třetí nula pro Mazance a postup pro Třinec. Bylo to o chlup, ulevil si gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extraligová historie se nepřepisovala. Hokejisté mistrovského Třince po třech porážkách v řadě dokázali v sedmém, rozhodujícím zápase čtvrtfinále doma soupeře z Českých Budějovic přetlačit 2:0, sérii vyhráli 4:3 a v semifinále se utkají se Spartou Praha.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Banes Motor Č. Budějovice 2:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čtvrtfinále play off: 7. zápas Třinec - České Budějovice1/8

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hokejisté z Českých Budějovic se stali čtvrtým týmem v extraligovém play off, který dokázal sérii ze stavu 0:3 na zápasy třemi výhrami v řadě dorovnat. Ten poslední krok ale stejně jako Znojmo (2007), Sparta Praha (2021) a Vítkovice v minulém play off udělat nedokázali.

I proto, že brankář Marek Mazanec, kterého na zelený velikonoční čtvrtek trenér Zdeněk Moták vrátil do branky Ocelářů, vychytal v sérii třetí čisté konto. „Mazi měl v celé sérii výborná čísla, průměr obdržených gólů stlačil pod dva, procento úspěšnosti měl přes třiadevadesát procent. To rozhodlo,“ chválil gólmana Moták.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - České Budějovice, českobudějovický Kubík trefil pouze horní tyčkuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Mazanec v šestém utkání odpočíval, od středy ale věděl, že se do branky vrátí. „Tlak fyzický i psychický je na gólmana enormní. Není špatně si na jeden zápas vyčistit hlavu. Říkal jsem si před tím sedmým, že hlavně nesmím udělat chybu. Nechtěl jsem to být já, kdo to pokazí. Říkal jsem si, že nějaký gól dáme, a snažil se hlavně nic nepustit,“ přibližoval vlastní motivaci pro rozhodující zápas 32letý brankář.

A přiznal velkou úlevu.

„Je obrovská, bylo to o chlup. Nervy do poslední chvíle, nakonec jsme to uválčili,“ svěřoval se s úsměvem. „Nechtěli jsme prohrát ten sedmý zápas a být první, kdo ztratí vedení tři nula. Někdo mi říkal, že bychom dokázali nemožné, že bychom se zapsali do historie. Je to za námi, buďme rádi,“ říkal Mazanec.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - České Budějovice, radost třineckých hokejistů z postupuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Poslední utkání série bylo dlouho opatrné. Na gól se podobně jako v úvodním utkání napínavé sedmizápasové bitvy čekalo až do poloviny třetí třetiny. Po nahození obránce Poláška, které se odrazilo od Daniela Kurovského, rozhodl střelou do odkryté branky Miloš Roman.

Postupovou pojistku poté do prázdné branky Motoru vstřelil v 60. minutě Viliam Čacho.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - České Budějovice 1:0 (50. M. Roman)Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Chtěli jsme hlavně nedostat gól a čekat na příležitost, což se nám dlouho dařilo. Bylo to o nějaké jedné chybě, kterou jsme bohužel udělali my, a stálo nás to postup dál,“ popisoval trenér Českých Budějovic Ladislav Čihák.

Motor po třech porážkách (0:2, 0:2 a 3:4) čtvrtý, pátý i šestý zápas série ovládl (4:1, 3:2 a 3:0). „Byli jsme v euforii, že jsme sérii dokázali srovnat, ale nelítali jsme v oblacích. Soupeř byl dnes prostě o gól lepší. Utkání bylo opatrné, v pár okamžicích měl Třinec trošičku navíc. Ale vzdorovali jsme, dobře jsme bránili. Bohužel jsme si vytvářeli málo šancí ke skórování, v tom byl Třinec lepší. Chtěl bych poděkovat klukům, že to za stavu 0:3 nevzdali a dotáhli jsme to až do sedmého zápasu,“ řekl Čihák a poděkování poslal přes celou republiku i na náměstí Přemysla Otakara II., kde sedmý zápas nejdelší letošní čtvrtfinálové série sledovaly stovky fanoušků na velkoplošné obrazovce.

Foto: Václav Pacner, ČTK

Hokejoví fanoušci sledovali sedmý zápas na velkoplošné obrazovce na náměstí Přemysla Otakara II.

„To je úplně fantastické, ojedinělé. Je úplně neskutečné, jak k tomu všichni přistoupili. Že to tak rychle postavili. Klobouk dolů, že lidé přišli, o to více nás mrzí, že se do Budějovic nevrátíme s postupem. Chtěl bych jim moc poděkovat,“ řekl Čihák.

Postoupí hokejisté Třince přes pražskou Spartu do finále extraligy?
Ano
74,3 %
Ne
25,7 %
Celkem hlasovalo 510 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články