Nezlomní: Mark Wahlberg a pes Artuš ve filmu podle skutečných událostí

Mark Wahlberg se během vytrvalostního závodu napříč džunglí spřátelí s toulavým psem. Dojemný film Nezlomní je natočen podle skutečných událostí a knižního bestselleru Mikaela Lindnorda, uvedla pro NašeTéma Eva Albrechtová za Bontofilm.

Reklama

„Oblíbený herec Mark Wahlberg a toulavý pes Artuš dokazují, že největší vítězství v životě se často obejdou bez medailí, málokdy však bez boje. Nejtěžší překážky ale vytvářejí nejsilnější pouta, navíc na místech, kde by to čekal málokdo. I v nebezpečném terénu latinskoamerické džungle. Zdá se to jako těžko uvěřitelný příběh? Ale on se doopravdy stal,“ sdělila Eva Albrechtová.

Trailer: Nezlomní (2024)

Video: BONTONFILM

Oč ve filmu jde? Po devatenácti letech vytrvalostního závodění stojí Michael (Mark Wahlberg) naposledy na startovní čáře. Během následujících dnů a nocí se na mistrovství světa Adventure Racing v Dominikánské republice ještě jednou pokusí dovést svůj tým vítězně do cíle.

V náročném terénu napříč divokou přírodou ho ale kromě překážek čeká i jedno překvapivé setkání. Narazí na opuštěného psa, který se k němu přidá a stane se součástí týmu. Na 700kilometrové trati pak mezi ním a Artušem, jak křížence erdelteriéra pojmenuje, vznikne silné pouto.

Věrnost a oddanost čtyřnohého společníka ohromí nejen Michaela, ale i ostatní členy. Všichni si sáhnou daleko za hranice svých sil a závod jim začnou komplikovat zranění. Brzy se ale ukáže, že společně jsou nezlomní.

„Michael je natolik posedlý touhou vyhrát svůj poslední závod, že je ochoten tomu obětovat prakticky cokoli a chová se přitom dost sobecky. Vezme část svých vlastních úspor a úspor své ženy, které padnou na startovné. V průběhu závodu nečekaně narazí na toulavého psa, který se k němu na trati připojí. Když se pak pod vlivem okolností musí rozhodnout, jestli obětuje psa, nebo vítězství, konečně ukáže svou lidskou tvář. V tu chvíli ale začíná skutečný závod – závod s časem, protože aby Artuš přežil, potřebuje ho dostat do bezpečí a zajistit mu lékařskou péči. A příběh nabírá na emocích,“ říká o své postavě herec Mark Wahlberg.

Režie filmu se ujal Simon Cellan Jones. „Přišlo mi skvělé, že jde o strhující dobrodružný příběh – který naruší pes,“ říká Jones. „Na začátku film vykresluje posedlost vítězstvím a poté vám ukáže, že existují i jiné způsoby, jak vyhrát. Podstatné je i to, jak postavy vnímá pes. Takové ubohé stvoření bez domova, velmi nemocné a unavené, a nakonec zjistíte, že v sobě má stejného ducha jako sami závodníci. Nechybí mu odhodlání, odmítá se vzdát a je pevně a bláznivé přesvědčen, že s nimi musí udržet krok a doprovodit je tam, kam potřebují,“ dodává.

Scénář podle Lindnordova knižního bestselleru pro film adaptoval Michael Brandt. V dalších rolích se objeví Simu Liu, Juliet Rylancová, Nathalie Emmanuelová, Ali Suliman, Bear Grylls, Paul Guilfoyle a další. Roli Artuše ve svém filmovém debutu ztvárňuje Ukai, kříženec adoptovaný z útulku v severní Kalifornii.

A co na to skutečný Mikael Lindnord, který byl pro roli předlohou? „Jsem rád, že mě hraje Mark Wahlberg,“ usmívá se švédský závodník. „Už před natáčením jsem věděl, že je to jeden z nejlepších herců. A on to v tomto filmu opakovaně potvrzuje,“ dodává.

„Skutečné a inspirativní osudy mě vždy zajímají a tento film byl jedním z fyzicky nejnáročnějších, jaké jsem kdy točil,“ vypráví Wahlberg, který je současně i producentem snímku Nezlomní.

„Když ale cítíte, že by z toho mohl být příběh s opravdovým dopadem, prostě to skousnete. Není to jen akční film, jde v něm i o vztahy a jednotlivé postavy,“ dodal Wahlberg.

Na Artuše a jeho lidské týmové parťáky se ve snímku Nezlomní můžete v kinech těšit od 11. dubna.

Autor: Magdalena Boukhemisová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama