Vlastníci mobilních telefonů, pozor: Volali vám z tohoto telefonního čísla? Za chvíli vám kvůli tomu vybílí celý bankovní účet

Před tímto hovorem nebo SMS zprávou se mějte na pozoru. Podvodníci už vybílili bankovní účet desítkám důvěřivých Čechů. Na tyhle zprávy v žádném případě nereagujte!

bankovní účet i Zdroj fotografie: Djembayz / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Od půlky března čelí tisíce Čechů novému pokusu o podvod. Podle Policie České republiky byly desítky z nich bohužel úspěšné. Tentokrát k tomu podvodníci využívají jméno Finančního úřadu a jako záminku si vybrali přeplatek na daních, který může být hlavně v dnešní době velmi lákavý. Lidé rádi uvěří tomu, když jim někdo nabídne peníze navíc. V tu chvíli si vůbec neuvědomí, že Finanční úřad o daňových přeplatcích neinformuje tímto způsobem a že jim podvodníci mohou vybílit celý bankovní účet.

Bankovní účet v ohrožení

Přijmete hovor od neznámého kontaktu a monotónní hlas na druhé straně linky vám sdělí, že na Finančním úřadě evidují přeplatek na daních. Takový telefonát obdržela v posledních dnech tisícovka nic netušících obětí. Někdo si už na začátku všimne, že k němu mluví robot, jiní se zarazí ve chvíli, kdy po nich dotyčný hlas žádá přihlášení pomocí bankovní identity. Desítky oslovených však žádné varovné signály nezarazí a během pár kliknutí mají podvodníci nekontrolovaný přístup na jejich bankovní účet.

bankovní účet, ruka držící telefon
iZdroj fotografie: Tinkoff Bank / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci tentokrát operují pod hlavičkou Finančního úřadu

Tento podvod funguje

Všichni víme, že daňové přeplatky se každý rok vrací ve výplatách. Stejně tak se z výplat strhnou i případné nedoplatky. Přesto se najdou lidé, kteří na tohle všechno zapomenou jenom proto, že je pro ně vidina peněz navíc příliš lákavá. Především v dnešní složité době lidé neustále doufají a rádi věří tomu, že na ně někde čeká nemalý obnos peněz, který by oživil jejich rodinný rozpočet. Zvlášť, když stačí jen vyplnit pár údajů a peníze jsou jejich. Mezi nejzranitelnější skupinu lidí patří především senioři a mladiství.

klienti ČEZu

Klienti ČEZu, pozor: Jedna malá chybka může stát každého Čecha 45 000 Kč

Mějte se na pozoru

Pracovníci Finančního úřadu varují, abyste na podobné telefonáty nebo SMS zprávy v žádném případě nereagovali. Připomínají, že úřad o těchto skutečnostech neinformuje pomocí telefonátu ani SMS zpráv. Největší osvětu se snaží řídit Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který připravuje kampaň, která má širší veřejnost seznámit s praktikami kyberzločinců. Vždycky si ověřujte, s kým mluvíte či zda je znění SMS zprávy pravé. Nikdy neklikejte na žádné odkazy a zbystřit byste měli pokaždé, když po vás někdo žádá citlivé údaje.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články