Za jedno kliknutí na počítači zaplatíte 11 000 Kč: Jde o odkaz, který se šíří celým Českem

Jedno kliknutí na takovou reklamu vás může připravit o desítky tisíc korun. Tato videa na TikToku jsou dílem podvodníků! Nikdy na ně neklikejte.

i Zdroj fotografie: Vyacheslav Argenberg / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Známé osobnosti určují trendy a napomáhají prodejům. Tato skutečnost je většině firem známá už několik desetiletí. Proto jsou tak oblíbené reklamy se známými herci či sportovními hvězdami. Nově si tuto skutečnost uvědomili i kyberzločinci, kteří známé osobnosti využívají k propagaci svých podvodů. Nejhorší na tom je, že to dělají bez vědomí daných osobností. Každé jedno kliknutí na takovou reklamu vás může stát desítky tisíc korun, které vám už nikdy nikdo nevrátí.

Jen jedno kliknutí

Falešné reklamy, ve kterých vás k výhodné investici do kryptoměny láká například Elon Musk, Joe Rogan nebo Mr. Beast, nedávno zaplavily oblíbenou sociální síť TikTok. Z toho vyplývá, že cílí především na mladé lidi, kteří jsou mnohem náchylnější na sliby, kdy za jedno kliknutí vydělají velké peníze. Provozovatelé sociální sítě dělají všechno pro to, aby podvodné stránky, na které reklamy odkazují, zablokovali a ochránili tak své uživatele. Úplně vymýtit je však nelze, a proto by se měl mít každý uživatel před podobnými praktikami na pozoru.

Jak to vlastně funguje?

Vše začíná u krátkého videa, ve kterém vám známá osobnost slibuje pohádkové výdělky za minimální investici do kryptoměny. Už samotné video je podvod a bylo vytvořeno s pomocí nástrojů umělé inteligence. Jedno kliknutí na propagovaný odkaz vás přesměruje na falešnou webovou stránku, která po vás bude vyžadovat jednoduchou registraci a zadání propagačního kódu.

robot, kolem něj rovnice
iZdroj fotografie: https://www.vpnsrus.com/ / Creative Commons / CC BY-SA
Kyberpodvody. Tentokrát se známými osobnostmi na TikToku

Webová stránka je dokonale propracovaná tak, aby působila naprosto legitimně, a dokonce se vám tam i zobrazí slibovaný výdělek ve výši 8 tisíc dolarů, což je v přepočtu přes 170 tisíc korun. Tento krásný výdělek si však může vybrat pouze ten, kdo na svůj vytvořený účet vloží minimální částku 500 dolarů, to je zhruba 11 tisíc korun. To se stále může zdát jako přijatelný poplatek za tak velký zisk. Pokud však poplatek zaplatíte, podvodníci peníze stáhnou a slibované odměny se nikdy nedočkáte.

Používáte TikTok? Raději toho okamžitě nechte, ukradne vám PIN kód a následně i všechna data

Deepfake video

Videa, která s využitím známých osobností lákají důvěřivé oběti, se označují jako deepfake videa. Podvodníci je vytvářejí pomocí umělé inteligence, kterou naučili, jak se daná osobnost chová, jak mluví a jaké má grimasy. Tato data získá umělá inteligence z velkého množství reálných videí a fotografií, podle kterých se naučí danou osobnost dokonale imitovat. Zneužití této funkce zpochybňuje mnoho morálních zásad, na které jsme zvyklí a už dnes představuje významné bezpečnostní riziko.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články