Prorok Lady Wonder: Zřejmě první a poslední klisna, která uměla předpovídat budoucnost

Lady Wonder uměla předpovědět budoucnost. Tato pro koně poměrně nebovyklá schopnost jí vysloužila slávu po celých Státech. Vážně uměla věštit nebo to byl důmyslný podvod?

lady wonder i Zdroj fotografie: Francis Wickware / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Blíží se polovina 20. století a klisna v americké Virginii předpovídá výsledek prezidentských voleb. Vítězství Harryho S. Trumana v roce 1948 kromě ní nikdo jiný nečekal. Lady Wonder, jak se začalo klisně přezdívat, však měla mít věštecké a telepatické schopnosti, které ji proslavily po celých Státech. Lidé si k ní chodili pro investiční rady do akcií či tipy na vítěze v dostizích. Během svého života ji údajně navštívilo až 150 tisíc fanoušků.

Fenomén Lady Wonder

Majitelka klisny, Claudie Fonda, objevila její neobyčejný talent velmi brzy. Nejprve si všimla, že k ní klisna přijde pokaždé, když na ní jen pomyslí. Následně jí začala cvičit v rozpoznávání písmen a čísel. Po chvíli dokázala řešit jednoduché početní případy, a dokonce i psát jednoduchá slova. Claudie jí nechala vyrobit přístroj, který připomínal psací stroj velkosti klavíru, na kterém mohla údery nozder zvedat jednotlivá písmena tak, aby jejich sled vytvořil žádoucí slovo. V té době už o Lady Wonder a jejích schopnostech věděli lidé z širokého okolí a jezdili si k ní pro rady.

Kůň, který uměl předpovídat budoucnost v ohradě.
iZdroj fotografie: Anonymous / Creative Commons / CC BY-SA
Věštecké schopnosti jsou zvláštností u lidí, ale budoucnost vám může předpovědět klidně i kůň

Nostradamus 20. století

Kromě výsledků prezidentských voleb dokázala předpovědět výsledek sportovních utkání či dostihových závodů. Odhadla vývoj akcií na burze a určila místa ropných nalezišť. Netrvalo dlouho a Lady Wonder byla po celých Státech známá jako Nostradamus 20. století. Lidé se k ní sjížděli z velké dálky a její popularita stále rostla. Pro radu se k ní dostavila také policie, která pátrala po zmizelém chlapci. Podle všeho měla klisna přesně určit místo, kde policisté následně našli tělo pohřešovaného chlapce. Podobný úspěch zaznamenala i při pátrání po dvou utonulých.

Nostradamus

Nostradamova předpověď na rok 2024: Slavný věštec předpovídá příchod nového papeže

Rafinovaný podvod?

Už v době své největší slávy vzbuzovala Lady Wonder rozporuplné pocity. Společnost byla v této věci rozdělena na dva tábory, kdy měla stejný počet obdivovatelů jako odpůrců. Podle jedněch upadala klisna při svém věštění do stavu podobnému transu, což jí umožnilo předpovídat budoucnost. Podle druhých se jednalo o rafinovaný podvod, při kterém měla klisna reagovat na nepatrné signály své majitelky. Pravdu se však nikomu nepovedlo odhalit. Život obdivuhodné klisny Lady Wonder tak zůstane navždy nevyřešenou záhadou a senzací.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články