Král Karel III. považuje Transylvánii za svůj druhý domov. Vlastní tam mnoho nemovitostí. Přespěte u něj

Král Karel III. považuje Transylvánii za svůj druhý domov. Vlastní tam mnoho nemovitostí. Přespěte u něj

Foto: Penzion krále Karla III. ve Viscri. Zdroj fotky: Andrei Dan Suciu / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Králova první zahraniční cesta po korunovaci v květnu 2023 vedla možná překvapivě do Rumunska. Nebyla to náhoda. K této zemi na jihovýchodě Evropy Karla III. přitahuje jeho vlastní krev. Dokonce zemi nazývá svým druhým domovem.

Věděli jste, že britský král a hrabě Drákula mají společnou pokrevní linii? Vlad Napichovač – démonický vůdce Valašska, který posloužil jako námět Bramu Stokerovi k napsání knihy Dracula, a bývalý princ z Walesu, nyní král Karel III., jsou z hlediska genealogie vzdálení příbuzní. Karel III. je považován za 16. pravnuka Vlada Napichovače prostřednictvím své prababičky, královny Marie. Jeho fascinace drákulovou destinací Transylvánií se objevila již před lety a od té doby pokračuje.

Co Karla III. tak silně přitahuje k Transylvánii?

Pokud jste někdy navštívili Transylvánii, nemohli jste nebýt okouzleni její krásou a atmosférou. Leží v srdci Rumunska, je proslulá díky Drákulovi, ale i bez upírské ságy je opředena mnoha pověstmi a příběhy. Zejména její starobylé vesničky. A právě v nich vlastní král Karel asi deset nemovitostí, uvedl The Independent.

První nemovitost v zemi

Už jako princ z Walesu si pořídil roku 2006 ve vesnici Viscri penzion z 18. století. Viscri, jedna z nejkrásnějších valašských vesnic a jejich opevněných kostelů, je působivá také proto, že „přežila". Komunistický režim chtěl totiž celou vesnici obrátit v prach. Princ z Walesu pronesl projev, v němž nabádal Ceausescův režim, aby své vesnice neničil.

Ve stejné době byla ve Francii, Belgii a Holandsku založena nadace nazvaná Operace vesnice Rumunsko. Vybrali vesnici, která byla podle komunistického seznamu určena k demolici - Viscri - a zachránili ji. Dnes ji jezdí obdivovat turisté. Z penzionu je teď malé muzeum a místní vděčí králi mimo jiné za čističku. Doufají, že sem i po korunovaci občas zavítá, uvedla vloni CNN Prima News.

Reklama

Spi jako král

O pár kilometrů dále, v obci Zalanpatak v údolí Zalan, nechal král zrekonstruovat starý statek zakoupený v roce 2010. V současnosti je z něj penzion, kde lze přenocovat za zhruba 140 liber (zhruba 4 200 korun) na noc. Nemovitosti Karla III. v Rumunsku mají jedno společné – většinou nemají wifi, rádio ani televizi, jen knihy a božský klid. Jedinou vymožeností v místě, kde vlci a medvědi dávají dorbou noc, je prý „malý hi-fi přehrávač s CD“.

„Objekt má sedm dvoulůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením ve třech památkově chráněných chalupách, z nichž každá je zařízena autentickými sedmihradskými starožitnostmi a textiliemi, a ve čtvrté budově se nachází obývací pokoj a jídelna s velkým otevřeným krbem a pohodlným posezením na odpočívadle nad kuchyní,“ popsal The Independent.

Podpora ekoturismu a krásy středověkých vesnic

Právě zdejší příroda zřejmě učarovala i současnému králi. „Když sem princ Charles jezdil, procházel se tu se svým botanikem, to už byla taková tradice,“ uvedl manažer penzionu v obci Viscri Alexu Toader. Princ Charles navštívil Transylvánii poprvé v roce 1998 a od té doby se sem vrací každé jaro. Od své první návštěvy věnoval mnoho času a úsilí propagaci celého Sedmihradska se všemi jeho klíčovými aspekty. Jeho vášeň pro historická sídla a rustikální obydlí však sahala ještě dál.

V roce 2015 byla slavnostně otevřena Nadace prince z Walesu Rumunsko. Jejím posláním je zachovat usedlosti soustředěné kolem dvorů se studnami, stodolami a sýpkami, které odrážejí přetrvávající zvyky místních rodových skupin.

Více než 13 let předsedal Karel III. nadaci Mihai Eminescu Trust, která dosáhla značných úspěchů. Organizace vysadila přibližně 1,5 milionu sazenic stromů a podpořila více než 400 řemeslníků ve středověkých transylvánských vesnicích.

Jako doma

„Vždy jsem se v Rumunsku cítil jako doma,“ řekl Karel III, když mu vloni tamní prezident Klaus Iohannis děkoval za to, že šíří dobré jméno země ve světě i za nasazení ve prospěch tamního kulturního dědictví. Při této příležitosti král připomněl své příbuzenské vazby s rumunskou královskou rodinou.

Tady je „Karlovo“

Úspěchy nadace můžete vidět v plném rozsahu, pokud se rozhodnete pro kompletní prohlídku všech valašských vesnic a jejich opevněných kostelů. Tím si budete moci prohlédnout zapojení prince Karla v plném rozsahu a celkovou krásu Transylvánie.

Reklama
Reklama