Čínská firma Huawei loni zaznamenala největší růst za poslední čtyři roky

foto Logo čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies.

Peking - Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy Kč). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.

Tržby loni proti předchozímu roku vzrostly o 9,63 procenta na 704,2 miliardy jüanů. Největší podíl měl na tom spotřebitelský segment, který vzrostl o 17,3 procenta na 251,49 miliardy jüanů. Firma sice údaje o spotřebním segmentu nerozdělila, ale tento segment zahrnuje její podnikání v oblasti telefonů, které v loňském roce zažilo renesanci, když se společnost vrátila na hlavní trh smartphonů páté generace (5G) s modelem Mate 60. Podle agentury Reuters se jí tak zřejmě podařilo překonat omezení zavedená ze strany Spojených států.

Spojené státy od roku 2019 firmě omezily přístup k americkým technologiím. Obvinily ji, že představuje bezpečnostní riziko, což Huawei odmítá.

Loňský rok znamenal pro společnost třetí růstový rok v řadě poté, co se v roce 2021 tržby propadly téměř o třetinu. Tehdy Huawei začala vyčerpávat zásoby čipů. Tržby ale zůstávají pod maximem z roku 2020, kdy dosáhly 891,3 miliardy jüanů.

Zatímco hlavní činnost společnosti v oblasti infrastruktury zůstala stabilní, její cloudové podnikání vzrostlo o více než pětinu. Vykázalo tak příjmy 55,3 miliardy jüanů.

Významný růst, i když z nižší srovnávací základny, zaznamenal také čtyři roky starý byznys Huawei v oblasti softwaru a komponentů pro chytrá auta. Meziročně vzrostl o 128,1 procenta na 4,7 miliardy jüanů.

"Za poslední roky jsme toho prožili hodně. Ale přes jednu výzvu za druhou se nám dařilo růst," uvedl předseda představenstva Kchen Chu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď