RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční mazanec, čtyři recepty

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční mazanec, čtyři recepty

 

 

1. JEMNÝ MAZANEC (předpis po babičce)

Suroviny:
35 dkg hladké mouky
35 dkg hrubé mouky
špetka soli
14 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
asi 250 ml smetany nebo mléka
1 vanilkový cukr
4 dkg droždí (kvásek)
4 žloutky
citrónová kůra

rozinky, mandle
1 vejce na potření

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, vanilkový cukr a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu (180 st.)

 

2. BOCHÁNEK (Strašín)

Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
1 vanilkový cukr
18 dkg moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
5 dkg zmlazených kvasnic
¼ l mléka
5 žloutků

1 vejce na potření, rozinky, mandle

Postup jako u receptu č. 1.

 

3. MAZANEC(1931)

Suroviny:
50 dkg hladké mouky
50 dkg hrubé mouky
4 žloutky
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
sůl
špetka tlučeného anýzu
5 dkg droždí (kvásek)
½ l mléka (lijeme postupně)

rozinky, mandle
1 vejce s mlékem na potření
Postup: recept č. 1.

 

4. MAZANEC JEMNÝ (1927)

Suroviny:
80 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
špetka soli
3 strouhané hořké mandle
4 dkg kvasnic (kvásek)
3 žloutky
14 dkg másla
3 dcl mléka (podle potřeby)
citrónová kůra

rozinky, mandle, vejce na potření

Postup: recept č. 1.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

Informovali jsme:

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční beránek pětkrát jinak


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře