RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční mazanec, čtyři recepty
1. JEMNÝ MAZANEC (předpis po babičce)
Suroviny:
35 dkg hladké mouky
35 dkg hrubé mouky
špetka soli
14 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
asi 250 ml smetany nebo mléka
1 vanilkový cukr
4 dkg droždí (kvásek)
4 žloutky
citrónová kůra
rozinky, mandle
1 vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, vanilkový cukr a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu (180 st.)
2. BOCHÁNEK (Strašín)
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
1 vanilkový cukr
18 dkg moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
5 dkg zmlazených kvasnic
¼ l mléka
5 žloutků
1 vejce na potření, rozinky, mandle
Postup jako u receptu č. 1.
3. MAZANEC(1931)
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
50 dkg hrubé mouky
4 žloutky
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
sůl
špetka tlučeného anýzu
5 dkg droždí (kvásek)
½ l mléka (lijeme postupně)
rozinky, mandle
1 vejce s mlékem na potření
Postup: recept č. 1.
4. MAZANEC JEMNÝ (1927)
Suroviny:
80 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
špetka soli
3 strouhané hořké mandle
4 dkg kvasnic (kvásek)
3 žloutky
14 dkg másla
3 dcl mléka (podle potřeby)
citrónová kůra
rozinky, mandle, vejce na potření
Postup: recept č. 1.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ
Informovali jsme:
RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční beránek pětkrát jinak