Pád českého veterána z Iráku. Tyčí zbil tři lidi a ve vězení přišel o armádní peníze

Jan Horák Jan Horák
30. 3. 2024 7:36
Někdejší elitní český voják se pře s ministerstvem obrany o peníze za údajné trauma ze služby. Resort mu je odmítá vyplatit, protože ho prý neutrpěl při plnění úkolů. Důstojník byl po návratu z poslední mise hlavním aktérem násilného incidentu, při kterém zranil tři lidi. Jednoho těžce. Soud ho kvůli tomu poslal do vězení. Aktuálně.cz popisuje detaily neobvyklého příběhu.
Podplukovník v záloze Dušan Faltýnek (v popředí, na snímku s advokátem Michaelem Bartončíkem).
Podplukovník v záloze Dušan Faltýnek (v popředí, na snímku s advokátem Michaelem Bartončíkem). | Foto: ČTK

Podplukovník Dušan Faltýnek zažil ve čtvrtek 18. prosince 2008 vrchol kariéry. Dostal medaili za službu na misi v Iráku, o jejímž udělení rozhodl tehdejší generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. V takzvané červené zóně Bagdádu, kterou neměli spojenci pod kontrolou a v níž umírali vojáci i civilisté, plnil logistické úkoly. Jako jediný Čech.

Coby jediný Čech byl také poradcem iráckého ministra vnitra v oblasti rozvoje a řízení tamějších bezpečnostních složek. Vedle Iráku sloužil v Kosovu či Afghánistánu. Po návratu z poslední mise však v říjnu 2016 v Sokolnicích poblíž Brna napadl násadou od smetáku tři lidi, z nichž jeden utrpěl otřes mozku a zlomeninu nohy na více místech.

Když se Faltýnek u soudu zodpovídal z těžkého ublížení na zdraví, armáda ho propustila kvůli zdravotní nezpůsobilosti. Dostal pět a půl roku. Ve vězení se pak dozvěděl, že ministerstvo obrany zamítlo jeho žádost o náhradu škody kvůli psychické újmě utrpěné ve službě. Proti tomu se bránil žalobou. A Městský soud v Praze mu dal nyní šanci.

Obrana musí přezkoumat jeho zdraví

"Soud dospěl k závěru, že žaloba je důvodná, a proto zrušil napadené rozhodnutí pro nezákonnost," zní klíčová pasáž rozsudku, který v neveřejném řízení vynesl tento měsíc soudce Marek Bedřich a jejž Aktuálně.cz získalo. Verdikt je pravomocný. Ministerstvo rozsudek přijalo, nepodalo proti němu kasační stížnost.

Jako první Faltýnkovi odepřel náhradu škody velitel jeho domovského útvaru, Velitelství výcviku - Vojenské akademie Vyškov, generál Radek Hasala. Ačkoliv armáda Faltýnka propustila kvůli zdravotní nezpůsobilosti, neutrpěl ji prý ve službě. Proto podle Hasaly není důvod, aby mu ozbrojené síly kompenzovaly vyhazov penězi.

Větší částí Faltýnkova požadavku se zabýval šéf právního odboru ministerstva obrany Marek Vlasák, který ho rovněž zamítl. Jeho rozhodnutí v březnu 2022 potvrdil tehdejší náměstek majetkové a právní sekce resortu Filip Říha. Ani jeden z nich však případ řádně neprověřil, pouze převzali závěry velitele Hasaly. Porušili tím zákon.

"Všechny podklady včetně zdravotnických dokumentací mají být součástí spisu, který má (ředitel právního odboru) k dispozici. Sám pak z nich v rámci svého rozhodování o náhradě za ztrátu služebního platu vychází. Není však možné, aby automaticky převzal závěr z rozhodnutí velitele," zní klíčový argument v rozsudku.

Veterán je v invalidním důchodu

Kolik peněz Faltýnek coby náhradu škody žádal, není jasné. Jeho advokát Michael Bartončík na dotazy Aktuálně.cz nereagoval. Podle žaloby propady psychické kondice zažíval podplukovník už v průběhu misí, průběžně o nich informoval nadřízené. Své trauma jednoznačně spojuje s tím, co v náročných podmínkách služby zažil.

Zda tentokrát jeho pohled ministerstvo obrany přijme, se ukáže v příštích týdnech. Případ se vrací na stůl řediteli právního odboru Vlasákovi. "Služební orgány znovu celou věc posoudí a znovu rozhodnou o nároku. Nelze předjímat, jak bude rozhodnuto," sdělila Aktuálně.cz Simona Cigánková z tiskového odboru resortu.

Faltýnka propustila armáda v dubnu 2018. Učinila tak její agentura personalistiky, jež obdobné záležitosti vyřizuje. Tehdy ji řídil plukovník Vratislav Beran. Agentura reagovala na posudek Ústřední vojenské nemocnice v Praze, jež Faltýnka vyhodnotila coby neschopného služby. Od té doby je v invalidním důchodu.

Na svobodu propuštěn předčasně

Měsíc po propuštění z armády potrestal veterána Krajský soud v Brně za těžké ublížení na zdraví. Vyměřil mu pět a půl roku vězení. Téměř dva metry dlouhou násadou od koštěte napadl tři muže, kteří se vraceli z degustace rumu. Dva utrpěli lehčí zranění spočívající ve zhmoždění rukou, nohou či hlavy. Třetí však dopadl hůř.

"Nápřahem silně udeřil do hlavy poškozeného P. K., který v důsledku rány v bezvědomí spadl na zem, a v důsledku pádu došlo ke zlomenině dolní části pravé lýtkové kosti, zlomenině pravého zevního kotníku a otřesu mozku," stojí v rozsudku. Muž musel podstoupit dvě operace a několik týdnů byl v rekonvalescenci.

Faltýnek svou obhajobu postavil na tom, že kvůli traumatu z misí neovládal své chování. Trojici mužů si prý spletl s útočníkem, který ho měl napadnout. Z činu si podle svých slov nic nepamatoval. "Vzbudil jsem se na lavičce. Byl jsem od krve a pozvracený," řekl policii během vyšetřování.

Podle znaleckých soudů byl však příčetný. Soud jen uznal, že měl problémy s alkoholem. Veterán si celých pět a půl roku odsedět nemusel, za mřížemi strávil necelé tři roky. "Dne 26. listopadu 2021 byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu," sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

 

Právě se děje

Další zprávy