Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Suverén van der Poel opět usedl na trůn závodu Kolem Flander. Longo Borghiniová ukončila vládu Kopecké

Mathieu van der Poel si v sólo jízdě dojel pro svoje třetí prvenství slavného závodu Kolem Flander. Naopak dramatický finiš o druhou příčku vyhrál italský cyklista Luca Mozzato. Italskou radost následně podtrhla triumfem v závěrečných metrech Elisa Longo Borghiniová. Favoritka Lotte Kopecky na třetí vítězství v řadě nedosáhla.

Devětadvacetiletý van der Poel rozhodl zdrcujícím nástupem zhruba 45 km před cílem ve stoupání na dlažebních kostkách na Koppenberg. Náročnost stoupání ještě umocnil déšť, a řada z jezdců proto radši v kopci sesedla.

Van der Poel zvítězil s náskokem 62 sekund před Lucou Mozzatem z Itálie. Se stejnou ztrátou do cíle dojel i domácí Nils Politt, který se na konečné třetí místo posunul po diskvalifikaci Australana Michaela Matthewse za nebezpečný spurt.

"Moje sezona je už teď úspěšná. Vyhrát Kolem Flander v dresu mistra světa je splněný sen a chvilku mi bude trvat, než tomu uvěřím," řekl Van der Poel. "Byl to nejtěžší závod Kolem Flander, co jsem zažil. Posledních dvacet kilometrů jsem v tomhle počasí jel v podstatě se zavřenýma očima," dodal.

Poslechněte si také podcast s Petrem Kelemenem, mj. i o závodě Kolem Flander:

"Kopce na kostkách byly v dešti ohromně náročné, ale Koppenberg úplně nejvíc. Strašně mi to tam klouzalo, ale nahoře jsem měl i tak krásný náskok. Nakonec jsem ho i v tom velkém větru udržel, ale do cíle jsem dojel s prázdnou nádrží," uvedl.

V euforii byl po druhém místě i Mozzato. "Upřímně – za dobrý výsledek bych bral umístění v první dvacítce, patnáctce. O desítce jsem mohl snít, ale skončit na pódiu, to je něco šíleného," prohlásil šestadvacetiletý Ital.

Van der Poel třetím triumfem vyrovnal rekord Kolem Flander, o nějž se dělí s Fabianem Cancellarou, Tomem Boonenem, Johanem Museeuwem, Ericem Lemanem, Fiorenzem Magnim a Achielem Busyssem. V Belgii se navíc jako první umístil popáté za sebou na pódiu.

Cyklistický závod Kolem Flander (WorldTour) - 270,8 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 6:05:17, 2. Mozzato (It./Arkéa-B&B Hotels), 3. Politt (Belg./UAE Team Emirates), 4. Bjerg (Dán./UAE Team Emirates), 5. Morgado (Portug./UAE Team Emirates), 6. Sheffield (USA/Ineos Grenadiers) všichni -1:02, ...Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL), Kelemen (ČR/Tudor Pro Cycling) oba nedokončili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články