Jazzová neděle Jana Schneidera: Aqua Marine, Rain Blues a I’m Gonna Be Free

Ani na velikonoční neděli nechybí hudební průvodce jazzem s Janem Schneiderem.

Dovolím si dnes úvodem nabídnout lehce brutální poetiku: kvartet Isao Suzukiho hraje kapelníkovu kompozici Aqua Marine. Suzuki hraje violoncello, Takashi Mizuhashi kontrabas, Kunihiko Sugano piano a bubnuje George Otsuka.

Tenorsaxofonista Bob Cooper diriguje a hraje svou skladbu Rain Blues, která je krásnou ukázkou třetiproudých (mezi jazzem a vážnou hudbou) experimentů konce 50‘ a začátku 60‘ let. Trumpetu hraje Conte Candoli, trombon Frank Rosolino, altsaxofony a flétny Bud Shank a Buddy Collette, piano Joe Castro, vibrafon Larry Bunker, basu Red Callender a bubnuje Stan Levey.

Když člověk zapátrá v minulosti významných jazzových hudebníků, nestačí se někdy divit. Například slavného kytaristu Larry Coryella a bubeníka Boba Mosese najde v roce 1967 v jedné kapele, zvané „The Free Spirits“. Nahráli tehdy Coryellovu skladbu, nepopiratelně ovlivněnou dobou vzniku: I’m Gonna Be Free. Larry Coryell zde hraje na sitar, saxofonista Jim Pepper krásnou flétnu, Columbus “Chip” Baker kytaru, Chris Hills zpívá a hraje na basu. (Toto je nášup Bohoušovi k sedmdesátinám).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.