Rusové po ukrajinských útocích evakuují 5 tisíc dětí z Belgorodské oblasti. Zbytek přejde na distanční výuku

Přidat na Seznam.cz

Po týdnech smrtícího bombardování ze strany Kyjeva bylo z ruské Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou evakuováno pět tisíc dětí, uvedl v sobotu gubernátor regionu a napsal o tom server The Moscow Times.

Regionální úřady minulý týden uvedly, že 9 000 nezletilých bude přesunuto do jiných regionů poté, co při sérii přeshraničního ostřelování a náletů bezpilotních letounů zahynulo více než deset civilistů.

„Pět tisíc našich dětí je již mimo region. Včera přijelo 1300 dětí do Petrohradu, Brjanska a Machačkaly,“ uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Dodal, že děti, které zůstávají v regionu a žijí v obcích poblíž hranic, včetně hlavního města regionu Belgorodu, přejdou příští měsíc na dálkové studium, píše server Al Jazeera.

Uvedl, že podniky, které byly nuceny kvůli útokům zavřít, budou moci znovu otevřít, pokud „bude personál vyškolen v první pomoci“ a okna budou zalepena.

Od začátku konfliktu před více než dvěma lety se Belgorod opakovaně stal terčem útoků, které ruští představitelé označují za nevybíravé ukrajinské útoky.

V pátek narazil ukrajinský dron do několikapatrového obytného domu ve městě Belgorod, přičemž zabil jednoho muže a další dva včetně jeho manželky zranil, uvedl Gladkov.

Zdroj: The Moscow Times, Al Jazeera