Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Šance pro vězněného reportéra. Putin touží po návratu vraha z tajné jednotky

Ruský vrah Vadim Krasikov foto: Profimedia.cz

Americký reportér Evan Gershkovich už rok tvrdne v ruském vězení a termín jeho propuštění se zdál být v nedohlednu. Nyní svítá šance. Figuruje ve výměně vězňů, o které uvažuje ruský prezident Vladimir Putin. Ten podle BBC „zoufale žádá“ o Vadima Krasikova, jenž si odpykává trest v Německu za vraždu na objednávku Kremlu.
  13:14

Ruského občana s vazbami na ruskou bezpečnostní službu FSB Krasikova německé jednotky zatkly v Berlíně v roce 2019. V tamním rušném parku na kole a se zbraní s tlumičem zavraždil na příkaz Putina exilového čečenského velitele Zelimchana Changošviliho. Pistoli poté hodil do řeky Sprévy poblíž sídla německého parlamentu.

Když policie atentátníka dopadla, našla u něj pas se jménem Vadim Sokolov. Úřady ale rychle dospěly k závěru, že skutečné jméno dopadeného zní Vadim Krasikov a je hlavním podezřelým ze zabití majitele restaurace v Moskvě v roce 2013. Tehdy údajně vraždil podobně děsivě, když oběť pistolí dvakrát střelil a z místa ujel na kole.

Podle BBC ruský prezident Putin v nedávném rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem potvrdil, že Kreml usiluje o propuštění „vlastence“ Krasikova. A výměnou za něj by měl nabídnout amerického reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche, kterého loni v Rusku zadrželi na základě obvinění ze špionáže, což ale on i americká vláda odmítají.

Gershkovich není jediným Američanem v ruském vězení, kterého Moskva zadržela na základě politicky motivovaného obvinění. Jmenuje například bývalého amerického mariňáka Paula Whelana a americko-ruskou občanku Alsu Kurmaševovou. Ti by údajně, i podle dřívějších informací, ve výměně za Krasikova taktéž mohli sehrát roli.

Plány na výměnu vězňů podle BBC, která se odvolává na spojence zesnulého předáka ruské opozice Alexeje Navalného, zahrnovaly právě i jméno vězněného Navalného. Po ruských prezidentských volbách údajně Putin prohlásil, že s výměnou Navalného za „některé lidi“ zadržované na Západě souhlasil. Podle Bílého domu se však o žádné takové výměně nikdy nejednalo.

Jestliže Putinův plán na výměnu zadržovaných Američanů za „berlínského vraha“ Krasikova přetrvá, bude si žádat spolupráci USA, Německa a Ruska.

Proč je Krasikov důležitý

Vadim Krasikov patřil podle němekcých vyšetřovatelů k vysoce utajované jednotce Vympel ruské tajné služby FSB, jejíž oficiální náplní jsou protiteroristické operace doma, ale provádí sabotáže a vraždy v zahraničí.

Ačkoliv Kreml podíl na berlínské vraždě, za níž padlo doživotí, odmítl, podle německé prokuratury je zapojení jasné. Svědčí o tom například stažení zatykače za moskevskou vraždu v roce 2015 a záhadné rozplynutí identity Krasikova.

Vadim Sokolov, nová identita Krasikova, ve stejném roce získal cestovní pas a o čtyři roky později daňové identifikační číslo. Podle německého soudu k tomu mohlo dojít jedině s posvěcením Kremlu.

Podle západních pozorovatelů byla vražda čečenského povstaleckého velitele Changošviliho součástí série Moskvou objednaných vražd čečenských exulantů v Evropě a na Blízkém východě. To ovšem Putin odmítl jako politicky motivované tvrzení, o vrácení Krasikova domů ale očividně velmi silně stojí.

18. dubna 2023

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...