Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Rovanperä je králem Safari rallye, druhou příčku uzmul jeho týmový kolega Kacuta

Dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä vyhrál podruhé v kariéře Safari rallye. Toyota tím potvrdila, že se jí v Keni daří. Opanovala zde totiž čtvrtý ročník za sebou, její double zkompletoval Takamoto Kacuta. Třetí skončil s téměř dvouapůlminutovým mankem Francouz Adrien Fourmaux z Fordu, který vyrovnal životní výsledek z předchozí Švédské rallye. Navzdory pátému místu udržel pozici lídra mistrovství světa Belgičan Thiery Neuville z Hyundaie.

Kalle Rovanperä na Safari rallye
zdroj: REUTERS

Toyota v Keni vyhrála i čtvrtý ročník po návratu Safari rallye do seriálu WRC. V triumfech se s Rovanperou střídá Francouz Sébastien Ogier, který legendární soutěž ovládl v roce 2021 a loni. Oba šampioni letos absolvují jen vybrané závody a start v Africe připadl na finského obhájce titulu.

Třiadvacetiletý Rovanperä si tentokrát v Keni podmanil sedm z 19 rychlostních zkoušek, z toho šesti dílčími vítězstvími naprosto opanoval páteční program první etapy a připsal si dvanáctý triumf v kariéře. "Tady je to pokaždé ohromně náročné, proto jde vždy o mimořádný úspěch. Pro Toyotu je tohle legendární soutěž, vždycky se nám tu dařilo. Odvedli jsme dobrou práci, jeli jsme chytře a díky týmu za veškerou pomoc," řekl Rovanperä.

Je nám líto, video expirovalo.
Rovanperä si podmanil Safari

Kacuta si druhým místem vyrovnal keňské maximum z roku 2021, předloni byl třetí a stále čeká na první výhru v kariéře. Fourmaux spolehlivou jízdou znemožnil absolutní dominanci Toyoty. S dvouminutovým mankem za ním skončil čtvrtý Brit Elfyn Evans, který je jedničkou japonské značky, ale v Keni jeho šance na lepší výsledek zhatily zejména dva sobotní defekty.

"Jsem nadšený, celý víkend jsme neměli s autem žádné problémy, funguje to. Je to práce týmu, tohle pódium věnuju jemu," radoval se osmadvacetiletý Francouz, který dál drží v pořadí MS třetí místo za vicemistrem světa Evansem.

Neuville doplatil na velké technické problémy ze soboty. V poslední etapě si Belgičan připsal tři dílčí vítězství včetně závěrečné, extra bodované power stage, v níž se za ním seřadili týmoví kolegové Estonec Ott Tänak a Fin Esapekka Lappi. I oni byli už dříve bez šance na přední umístění. Neuville vede šampionát s šestibodovým náskokem před Evansem, Fourmaux má o dalších 15 bodů méně.

Safari rallye Keňa, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 3:36:04,0, 2. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./ Toyota Yaris) -1:37,8, 3. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -2:25,1, 4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -4:20,2, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -10:17,5, 6. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Škoda Fabia RS) -18:05,4.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 13 závodů): 1. Neuville 67, 2. Evans 61, 3. Fourmaux 46, 4. Tänak (Est./Hyundai) 33, 5. Rovanperä 31, 6. Kacuta 30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články