Česká Kamenice se po desítkách let opět pyšní orlojem se skleněnými figurkami

foto Slavnostní spuštění obnoveného orloje na jednom z městských domů, 31. března 2024, Česká Kamenice, Děčínsko.

Česká Kamenice (Děčínsko) - Česká Kamenice na Děčínsku se po desítkách let opět pyšní orlojem se skleněnými figurkami. Na domě v Nerudově ulici s číslem popisným 241 fungoval do konce druhé světové války, do odsunu původních obyvatel města. Pak začal chátrat a byl odstraněn. Loni se objevila jedinečná příležitost orloj obnovit. Soukromý vlastník domu s návratem pamětihodnosti souhlasil a město s ním mohlo uzavřít smlouvu. Starosta Jan Papajanovský (STAN) dnes ČTK řekl, že jde zřejmě o jedinou smlouvu o zřízení věcného břemene v podobě orloje v zemi.

Fotogalerie

Orloj se na dům v památkové zóně vrátil hlavně díky veřejnosti. Ve veřejné sbírce se vybralo zhruba 450.000 korun. Další peníze přispělo město, část pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Papajanovský uvedl, že náklady dosáhly téměř milion korun. Spuštění orloje dnes odpoledne sledoval dav lidí.

Instalaci orloje na dům měla na starost firma Prokop a syn z nedalekých Ludvíkovic, která opravila fasádu a zámečníci jí dodali pohonný mechanismus včetně osvětlení a spínání, uvedl Pavel Bumba, ředitel firmy Prokop. Doplnil, že sochaři měli na vytvoření figurek pouze měsíc a dodali je až ve čtvrtek. "Termínově to bylo dost na knop, takže to bylo trošku stresující," dodal.

Město majitelům nabídlo, že opraví fasádu domu, pokud budou s umístěním orloje souhlasit, řekla dnes ČTK majitelka domu Marta Hriadelová. "Bydlím tady od narození, bydlím tady 50 let," uvedla žena s tím, že ji navrácení orloje na fasádu domu před tím nenapadlo. Teď ho vnímá jako výhodu. "Můžu říct, že ten orloj využívám při vaření. Můžu vařit a nic nepřipálím, protože každou čtvrt hodinu odbíjí," podotkla s úsměvem.

Původní orloj byl dílem místního hodináře a zlatníka Adolfa Eiselta, který v domě v Nerudově ulici bydlel. Nový návrh připravil městský architekt Jan Mach, a protože je dům v památkové zóně, museli jej posvětit také památkáři. Vzhled orloje vychází z historických fotografií. Čtrnáct skleněných figurek vyrobili studenti sklářské školy v sousedním Kamenickém Šenově. Apoštoly uvidí veřejnost každou hodinu od 7:00 do 21:00. Štít domu zdobí také působivé smaltované hodiny, za nimi se skrývá rotační mechanismus s elektromotorem.

Město si od nové dominanty slibuje zvýšení zájmu turistů i potěšení místních. Orloj je na oblíbené trase od náměstí Míru kolem poutní kaple Narození Panny Marie k obnovenému parku Franze Preidla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je úterý 4. června 2024

Očekáváme v 09:00 16°C

Celá předpověď